Bäst medicin till halva priset

Många betalar dyrt för namnet

HÄLSA

Köp rätt medicin - och spara hundratals kronor.

- Det finns en övertro att dyra läkemedel är mer effektiva, säger Ola Ohlsson, professor och ordförande i Läkemedelsrådet i Region Skåne.

Den dyra medicinen mot depression kostar 900 kronor, den billiga 120. En skillnad på 780 för samma mängd.

Ett annat exempel:

Zocord är en medicin för att sänka kroppens blodfetter. En förpackning med 100 tabletter kostar 760 kronor på Apoteket.

Simvastatin ger samma effekt men är 691,50 kronor billigare. För samma mängd.

Priset avgör inte

-Tyvärr är det många som lever med tron att priset bestämmer hur bra ett läkemedel är. Men ofta är det precis tvärtom, säger Ola Ohlsson.

Ett exempel är Vioxx som lanserades för några år sedan, en dyr medicin som sedan visade sig ge svåra biverkningar, till och med dödsfall.

Ola Ohlsson säger att många läkare skriver ut ett dyrare preparat på grund av att läkemedlet är mer känt och mer använt än det billigare alternativet.

-Läkare faller för läkemedelsbolagens marknadsföring. Efter att ha lärt känna preparatet skriver man ut det av ren vana.

Kunden stoppar

Apotekets personal har en skyldighet att byta ut ett dyrare läkemedel till ett billigare. Men ofta är det kunden som sätter stopp när den erbjuds en billigare medicin.

-Vissa personer kräver det dyrare alternativet eftersom de är vana vid läkemedlet, samtidigt som de är rädda att en billigare medicin skulle ge sämre effekt, säger professor Ola Ohlsson.

En vanlig företeelse är att läkemedelsbolagen producerar både ett billigt och ett dyrt alternativ av samma medicin.

-Ett exempel är Ciproxin som är ett antibiotika. Ciproxin kostar 232,50 kronor. Ciprofloxacin som är samma läkemedel från samma företag kostar bara 45,50 kronor, säger Ola Ohlsson.

Så mycket kan du spara

Anders Haraldsson