Slank mat ger fet plånbok

Spara tusenlappar på nyttigare mat

HÄLSA

Man blir inte bara friskare av mindre fet mat. Man spar pengar också. En ny undersökning visar att en person kan tjäna hela 7 000 kronor på ett år genom att handla nyttigare.

Satsa på papaya i stället för godis och spara pengar.

Slopa chipsen, bullarna, dessertosten och lägg i stället rotfrukter, fullkornsbröd och frukt i matkorgen - och genast har du mer pengar över i plånboken.

Det är Folkhälsoinstitutets senaste budskap för att få oss att äta nyttigare.

För första gången har de räknat ut hur mycket billigare det skulle bli att handla mindre fet mat.

Enligt rapporten så lägger normalkonsumenten mer än 40 procent av matkassan på livsmedel som egentligen är helt onödiga. Dit hör chips, godis, bullar och kakor, grädde, fet ost, läsk, öl och vin.

Halvera det onyttiga

Men uträkningen från Folkhälsoinstitutet säger inte att vi ska sluta med det onyttiga helt.

– Man ska absolut inte slopa allt som är gott. Det vi säger är att man ska halvera det, säger utredaren Josefine Frykberg vid Stockholms läns landsting, som gjort rapporten åt Folkhälsoinstitutet, till aftonbladet.se.

Hälften av det onödiga ska ersättas med nyttigheter som rotfrukter, fullkornsbröd, linser och ärtor.

På det sättet skulle en person med extremt osunda vanor kunna spara hela 7 000 kronor på ett år.

– Den personen har enligt våra beräkningar en ganska stor konsumtion av alkohol. Här kan man spara mest pengar eftersom alkohol kostar många kronor per kalori.

Normalkonsumenten som lägger runt 20 000 kronor på mat under ett år kan tjäna 3 000 kronor på att handla nyttigare.

Bra för miljön

Förutom att det blir mer över i plånboken så tjänar också miljön på att vi äter nyttigare. Genom att till exempel köpa frukt och grönsaker efter säsong så slipper vi de importerade varorna som fraktats 100-tals mil över jordklotet.

– Många säger att de inte äter miljövänligt för att det är så dyrt. Vi vill visa att miljövänlig mat inte bara handlar om de dyrare ekologiska varorna, säger Josefine Frykberg.

Johanna Melén