”Face off” - på riktigt

Kirurg nedringd av människor som vill ha ett nytt ansikte

1 av 2 | Foto: AP
Kirurgen Maria Siemionow vill genomföra den första ansikts-transplantationen i världen.
HÄLSA

Läkaren Maria Siemionow sökte en försökskanin till sitt riskabla projekt:

En ansikts- transplantation.

Nu köar människor för att få ett nytt ansikte - från en avliden donator.

Inom de närmaste veckorna kommer fem män och sju kvinnor att besöka Cleveland Clinic i USA. En av dem kommer att få sin dröm uppfylld: Ett helt nytt ansikte - med hjälp av en kirurgisk transplantation.

Brännskadade

Operationen, som ska utföras av kirurgen Maria Siemionow, är mycket riskabel, skriver nyhetsbyrån AP. Men om resultatet blir lyckat innebär det ett nytt liv för den utvalda patienten.

Alla de som nu får komma på intervju har fått sitt ansikte förstört på ett eller annat sätt. De kan vara svårt brännskadade, eller varit med i en svår olycka som vanställt dem.

Det ansikte som ska transplanteras kommer från en nyligen avliden person med liknande vävnadstyp, ålder, kön och hudfärg. Operationen kommer att ta 8-10 timmar, skriver AP.

Efter ingreppet kan svåra komplikationer tillstöta. Mardrömsscenariot är att det nya ansiktet inte fäster på patienten - utan stöts bort och svartnar. Dessutom riskerar patienten att drabbas av njurskador och cancer.

Kritik mot det oetiska

Patienten kommer inte att likna den avlidna donatorn. Det nya ansiktet kommer istället att forma sig efter patientens benstomme - med resultat att patienten kommer att se ut som han eller hon gjorde innan ansiktet vanställdes.

Tidigare har kritik riktats mot det oetiska i projektet. Bland annat säger kritikerna att operationen inte räddar livet på patienten - utan tvärtom innebär en stor risk.

Maria Siemionow erkänner att operationen är riskfylld.

– Men vem har rätt att bestämma över en persons livskvalitet? säger hon.

Mia Carron