Ditt kylskåp - rena apoteket

Dietisten: Satsa på grönt i vinter

HÄLSA

I kylskåpet finns ditt okända apotek.

Där trängs nyttigheter som passar lika bra i maten som till huskuren.

- Prova, du har inget att förlora, säger Bim Åkers, dietist och föredragshållare.

Foto: Lasse Allard
Riktig hälsokost Du behöver inte slänga ut hundralappar på dyra naturläkemedel. Med ett välförsett kylskåp blir du både mätt - och frisk.

Vitaminer, antioxidanter och mineraler.

Dina vanliga och ibland dagliga matvaror gör mer nytta för kroppen än du anar.

- Nyckelordet är grönt, säger Bim Åkers.

- Ju mer grönsaker du äter och fyller kylskåpet med den här årstiden, desto bättre. Se det som ett apotek, det är jättebra.

Inte minst vitlök är bra.

- Vitlök smakar gott och är inte skadligt, jag tror att det räcker med att tro att något hjälper för att må bättre.

"Ät regelbundet"

Det bästa sättet att må bra på tror hon ändå är att äta en så bra sammansatt kost som möjligt.

Och att ge sig tid till att både laga och äta just bra, riktig mat.

- Ät regelbundet, använd riktiga ingredienser och tänk på att det inte är fult att ta hand om dig själv, råder hon alla vintertrötta matslarvare.

Då mår du bättre.

Inte minst för att potatis och morötter och lax och äpplen och andra matvaror är bra på fler sätt än du tror.

Här är ditt kylskåpsapotek

Christina Barbäck