Full fart mot den ultimata kicken

Sara offrar det mesta för skidåkningen

HÄLSA

Se upp i backen för extremskidåkaren Sara Orrensjö, 29!

Hon kastar sig utför stup och har varit med i flera

laviner. Men Sara älskar skidor över allt annat och är beredd att offra det mesta.

Foto: Cross-sportswear.com
Älskar skidåkningen Sara Orrensjö, 29, lever för att åka skidor. 2004 vann hon nordiska mästerskapen i extremskidåkning.

- Det är klart att jag undrar vad jag håller på med ibland. Vad är det för fel på mig som inte kan jobba på kontor? Men när jag vann nordiska mästerskapen i extremskidåkning 2004 blev jag helt överlycklig. Det var mer värt än varenda kompis och pojkvän, säger hon.

Att ha ett längre förhållande har inte varit det lättaste för Sara. På vinterhalvåret åker hon skidor och då finns ingen som kan stoppa henne. Då lever hon i sin resväska med alla världens höga berg som arbetsplats.

Förälskad i skidåkning

Sara är som en sprallig tonåring när hon pratar om förälskelsen i skidåkning.

- Det är farten, adrenalinkicken, naturupplevelsen, hela miljön och att jag mentalt vågar testa nya grejer, säger Sara.

- Precis som andra söker nya jobb, söker jag nya utmaningar. Att tävla i extremskidåkning kräver att jag är mycket fokuserad och kreativ.

Rädd för laviner

Men laviner är hon rädd för. Det finns alltid en risk att snön släpper. Hon kör mycket på intuition. Som en gång när hon var i Val d'Isère och åkte med några killkompisar. Även om vädret var kanon och snöförhållandena bra, fick hon en känsla av att det var en dålig dag för skidåkning. Hon vände och tog liften ner igen. En av killarna hamnade under en lavin senare och sitter idag i rullstol och är hjärndöd.

- Man känner sig så liten och skraj efter en sån händelse. Med åldern blir jag mer medveten om vad jag utsätter mig för. När jag var yngre var jag helt galen.

Bor i resväskan

Läs mer:

Spänningen, utmaningen, adrenalinrushen! Varför söker sig vissa kvinnor till det ultimata äventyret? Träffa extremskidåkaren, multisportaren och ökenrallyföraren. Tre kvinnor som får det att pirra till lite extra i magen.

Shirin Rågby Djavidi