”Det blir som en jordbävning i skallen”

Tv-ankaret Anita Jekander drabbades av stroke

HÄLSA

Det tog stopp mitt i en mening. Plötsligt fick hon inte fram ett ord till, ansiktet förlamades, liksom ena sidan av kroppen.

Journalisten Anita Jekander, tidigare programledare för Aktuellt, hade fått en stroke. Helt utan förvarning.

Foto: Stefan Mattsson
Återställd Journalisten och tidigare nyhetsankaret Anita Jekander drabbades 1995 av en stroke. För två år sedan skrev hon en bok om sina upplevelser – "Det gick en propp” (Wahlström & Widstrand). I dag är hon fullt återställd men efterlyser mer information om stroke till allmänheten.

– Jag förstår inte varför det inte finns bättre information kring det här, säger hon i dag.

En ny studie visar att antalet strokefall bland kvinnor mellan 30 och 65 år har ökat med 33 procent sedan slutet av 1980-talet. Enligt Nils Wahlgren, professor i neurologi vid Karolinska universitetssjukhuset, är en tänkbar förklaring att unga kvinnor röker allt mer.

– Visst är det så. Rökning är en av de absolut största riskfaktorerna, tillsammans med högt blodtryck och höga blodfetter, säger Anita Jekander.

Själv hade hon slutat röka många år innan hon drabbades. I hennes fall var skälen till stroken främst ärftliga, kombinerat med en stressad tillvaro som yrkesarbetande småbarnsmamma.

– Jag brukade tänka att om jag springer hela vägen hinner jag till tåget på tre minuter. I dag går jag hemifrån tio minuter innan tåget går, säger hon.

Fick vård direkt

Hennes räddning var att hon kom till sjukhus omedelbart. När stroken inträffade satt hon i taxi på väg hem från jobbet, tillsammans med en kollega som reagerade blixtsnabbt.

– Problemet är ofta att den som drabbas av stroke inte själv förstår vad som håller på att hända. Det är så mycket som pågår i kroppen på en och samma gång att hjärnan inte klarar av att ta emot de signaler som säger att något är fel, säger Anita Jekander.

– Många av dem som drabbas hemma ser bara till att ta sig i säng. Då är risken stor att det tar alldeles för lång tid innan de får vård, fortsätter hon.

”Du blir hjärntrött”

Själv blev hon, tack vare det snabba omhändertagandet, så gott som frisk nästan direkt. Men, poängterar hon – det beror också på att hennes stroke var av ett mildare slag, en så kallad ”minor stroke”.

– Jag kunde både gå och prata själv när jag lämnade sjukhuset. Det är det inte många som kan.

Ändå tog det henne över en månad innan hon var fullt återställd.

– Det blir som en jordbävning i skallen, hjärnan blir svullen och du blir – hjärntrött. Jag tappade stora delar av mitt språk och kom inte på ord med fler än två stavelser, berättar Anita Jekander.

Hennes råd för att undvika stroke är enkla: rök inte, rör på dig varje dag, tänk på vad du stoppar i dig och stressa inte.

– Stroke leder till så oerhört många dolda handikapp som kostar samhället enorma summor. Fanns det mer information om stroke, så att folk fick en ökad medvetenhet, skulle många kunna räddas.

Det här kan stroke leda till

Några av följdsjukdomarna som är vanliga efter stroke:

Läs mer:

Annica Lundbäck