De äter som på stenåldern

Britt, 57: Nu är jag fri från min ms

Foto: Björn Lindahl
uråldrigt - och modernt Även om man äter som på stenåldern kan man vara intresserad av modern matlagning. Britt och Stig Norder visar upp tre favoriter: gazpacho, sallad på apelsin och fänkål samt en lammwok med lök och broccoli.
HÄLSA

SÄFFLE

En stor wokpanna.

Massor av frukt, grönsaker och lammkött.

Stig Norder lagar stenåldersmat på modernt sätt.

– Människan är kvar på stenåldern. Det har inte hänt något i våra kroppar som gör att vi ska äta sädesprodukter, mjölk, bönor, salt, fröer eller socker, säger han.

Däremot ett till två kilo grönsaker, ett kilo frukt och tre till fem hekto magert kött, fisk eller fågel, per dag. Och mycket svamp och bär.

Kaffe är tillåtet. Vin också. Men inte öl eller sprit.

– Till frukost i morse åt jag rådjurssadel. Jag kan äta en äggröra till middag, säger Britt Norder.

Samma mat till frukost

Britt, 57, och Sten Norder, 62, skiljer inte på frukost, lunch, middag. Det som är frukost ena dagen kan vara middag nästa.

Det är sju år sedan de började äta stenåldersmat. Det innebär, till exempel, att Stig Norder inte saltar när han steker en rådjurssadel eller en torskfilé.

Grönsakerna wokar han i rapsolja och kokar i kokosmjölk. Broccoli och rotsaker ångkokar han i en modern apparat.

Anledningen till matbytet var främst medicinsk . Stig var rädd för att utveckla reumatism, som sin far, och Britt var delvis förlamad av ms, multipel skleros.

– Jag har inte denna sjukdom längre. Det är konstaterat av läkare. Jag säger inte att det är maten som gjort mig frisk. Men jag har blivit frisk sedan vi började äta den.

Stig Norder anser att början till matförfallet inträffade då vi blev bofasta och började odla. Det var då mjöl- och mjölkprodukterna kom in i maten.

Fuskar med ostmacka

Det tar längre tid att laga stenåldersmat. I dag ägnar vi cirka tio minuter per person och dag till matlagning. Stig Norder använder en halvtimme.

– Vi är inte fundamentalister. Vi kan fuska. Jag tycker att det kan vara jättegott med en ostsmörgås på vitt bröd, säger Britt Norder.

Detta äter Stig och Britt Norder

Detta äter de inte

Favoritrecepten

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM