Influensaspridning undersöks via telefon

"Är det maginfluensa i Vänersborg?"

HÄLSA

Tryck en etta på telefonen för diarré. Tryck tvåa om du har problem med luftrören.

Smittskyddsinstitutet (SMI) inleder ett försök att få information om influensasjukdomar, hur de sprids och vilka som är vaccinerade, rapporterar Dagens Medicin.

Försöket inleds om sex veckor.

3000 personer från hela Sverige ska i en enkät svara på frågor via knapptryckningar på telefonen. Går försöket bra kommer SMI att söka EU-anslag till en andra fas där mellan 25000 och 50000 deltagare ska kunna lämna information om sjukdomssymtom.

– I framtiden skulle folk kunna rapportera till oss om de blir sjuka. Då kan influensautbrott upptäckas innan vi får en uppsjö av läkarbesök. Om några år kanske jag kan svara på hur många som har influensa i Sverige, om någon frågar, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Sverige världsledande

I den större satsningen ska de som deltar själva höra av sig till SMI:s telefonsvarare om de misstänker att de har influensa.

Annika Linde förklarar hur det kommer att fungera:

– Om till exempel 15 personer från Vänersborg hör av sig och tror att de har influensa, då behöver vi nog ta prover för att se vad som är på gång. Är det maginfluensa eller inte?

Hon vet inget annat land i världen som har planer på ett liknande system.

– Om det fungerar tar Sverige ett stort steg framåt och kan bli världsledande i att få in tidig information om vilken sjukdomsspridning vi har i landet, säger Annika Linde.

Räddar liv vid pandemi

Skulle en pandemi nå Sverige, till exempel den dödliga formen av den fruktade fågelinfluensan, kan det nya systemet hjälpa till att rädda liv.

– Om man kan hitta ett nytt virus när det kommer insmygande i landet så kan man hejda spridningen. Vinner man en till två månader innan virus-explosionen hinner man få fram vaccinet. Vi kommer aldrig att kunna stoppa det, men hejda det och få koll på situationen, säger Annika Linde.

Hon är mycket hoppfull om att få anslag till framtidssatsningen om försöket skulle fungera.

– Det är så pass världsledande att jag tror att vi kommer få det, säger Annika Linde.

Johan Edling, TT