Ge bort en njure?

Antalet levande donatorer fördubblat

HÄLSA

Viljan att hjälpa är stor i Sverige.

Så stor att allt fler väljer att donera en av sina njurar och leva vidare med bara den andra kvar. De senaste fem åren har antalet levande donatorer nästan fördubblats, uppger Dagens Medicin.

Sedan den första njurtransplantationen genomfördes i Sverige 1964 har drygt 10 000 personer fått nya njurar. Vid de allra flesta transplantationerna har njurarna kommit från avlidna, men i ungefär en fjärdedel av fallen har levande, friska donatorer valt att ge bort en njure till en närstående som behövt den.

Nu ökar andelen levande donatorer för varje år. Under 2005 kom lite mindre än hälften, 44 procent, av de njurar som transplanterades från levande donatorer, uppger Dagens Medicin.

Kampanjer hjälpt

Åsa Welin, verksamhetschef för nationella rådet för organ- och vävnadsdonationer tror att vår vilja att hjälpa andra har ökat.

– Vi har ju haft flera informationskampanjer för organdonation, bland annat en tv-kampanj nu i december. När man ser att det finns människor som har fått ett helt nytt liv tack vare en donation blir man kanske mer benägen att göra något själv, säger hon till aftonbladet.se.

Går att donera anonymt

Fram till 2004 fick bara släkt och nära familjemedlemmar donera organ. Nu är det möjligt även för andra - och det går också att donera helt anonymt.

– Det är fortfarande väldigt ovanligt. Däremot har det blivit vanligare att goda vänner eller arbetskamrater ställer upp som donatorer, säger Åsa Welin.

Enligt Dagens Medicin har fem transplantationer med njurar från anonyma donatorer genomförts i Sverige sedan det blev möjligt.

Hur bär man sig åt om man skulle vilja donera en njure?

– Då får man vända sig till någon av de fyra transplantationsenheter som finns i landet: Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, Universitetssjukhuset Mas i Malmö, Akademiska sjukhuset i Uppsala eller Karolinska sjukhuset i Huddinge, säger Åsa Welin.

Läs mer:

Annica Lundbäck