Kolla, nu är extra kilon en tillgång

Foto: Anders WEJROT
Erika Elfwencrona Ålder: 21. Yrke: Internationell plusmodell Bor: Lägenhet i Göteborg Längd: 176 cm. Vikt: Har slutat att väga sig. Storlek: 42. Karriär: Började som smal modell, men kroppen var naturligt större än idealet. Erika tog en paus och nysatsade som plusmodell. I dag har hon gått upp flera kilo och storlekar och trivs med både sig själv och jobbet. Kommentar: "Jag är bara i början av min karriär - men framtiden ser ljus ut. Mulliga modeller håller längre." Signe Nordström Ålder: 25. Yrke: Internationell plusmodell Bor: I Göteborg. Längd: 181cm. Vikt: 78 kilo. Storlek: 42/44. Karriär: Upptäcktes 1999 på en restaurang i Chicago av Eileen Ford. Erbjöds jobb som plusmodell. Är i dag en av världens mest anlitade och arbetar framför allt i USA där branschen är störst. Kommentar: "Det är en välsignelse i modebranschen. Jag behöver inte svälta mig och jag kan unna mig att äta kanelbullar."
HÄLSA

Nu visar vi valkarna.

Extra kilon börjar bli en attraktiv belastning.

- Man kan bli miljonär som plusmodell, säger Erika Elfwencrona, 21.

Övervikt är inte längre skamligt. Hälften av amerikanerna tycker nu att normal övervikt är attraktivt. Det är dubbelt så många som för 25 år sedan.

Förklaringen är att vi blir allt större. En svensk genomsnittsvåg visar i dag fem kilo mer än 1980.

- Det är bra att vi slutar skuldbelägga överviktiga. Vi accepterar övervikten för att den blivit normal. Det är svårare att kasta skit på sin kompis, säger Stefan Wallerek, ordförande i Överviktigas riksförbund.

"Det är sexigt"

Erika Elfwencrona, 21, och Signe Nordström, 25, är levande bevis på att "modell större" är den nya modellen. Båda tvingades gå upp i vikt för att få jobb. I branschen plusmodeller är XL standard.

- Jag hör aldrig negativa kommentarer. Tvärtom tycker många att det är underbart med kurvor, det är både sexigt och fint, säger Signe Nordström.

Erika Elfwencrona började som smal modell och vägde då knappt 48 kilo. I dag drar hon storlek 42 och har slutat att väga sig.

- Jag får mycket mer komplimanger nu än när jag var smal. Samtidigt sköter jag ju om min kropp och tycker om att träna.

För några år sedan fanns inte "plusbranschen" - nu växer den rekordsnabbt. Klädindustrin har upptäckt att kunderna växer ur normalstorlekarna och postorderföretaget Ellos plussortiment har kläder med nio X framför large.

En av tio farligt fet

Tyvärr ökar inte bara "normal" övervikt utan även fetma. Antalet personer med fetma har fördubblats på 25 år, i dag är var tionde svensk farligt fet.

Bantningsprofessorn Stephan Rössner vid överviktsenheten på Karolinska sjukhuset är därför också bekymrad över attitydförändringen.

- Att man gett upp i USA gör mig orolig. Det vore katastrofalt om även sven-skarna börjar strunta i hur de ser ut.

Vi blir bara större och STÖRRE

Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM