Öldrickare gillar skräpmat

Vinälskare föredrar frukt

HÄLSA

De som gillar öl handlar oftare chips och fet skräpmat än vinälskare som hellre köper oliver, grönsaker och frukt. Den slutsatsen drar danska forskare efter att ha granskat 3,5 miljoner snabbköpskvitton.

Foto: Andreas Lundberg

En rad tidigare studier har konstaterat att de som dricker vin har lägre dödlighet än personer som föredrar öl och sprit. Nu antyder forskarna vid danska Folkhälsoinstitutet att vindrickarnas val av livsmedel också kan ha en positiv inverkan på deras hälsa (British Medical Journal).

Studerat kvitton

Snabbköpskvittona avslöjar att ölälskarna oftare väljer kallskuret, chips, fläsk, korv, lamm, smör, margarin och läsk i affären, medan vindrickarna hellre stoppar ner kyckling, matolja och mager ost i matkorgen.

Metoden att studera matkvitton i stället för att fråga kunderna direkt förklarar forskarna med att människor kanske inte alltid är helt sanningsenliga när de uppger hur mycket de dricker och vad de äter.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM