Halsmandlarna skulle bort – blev hjärnskadad

Norska Eunice, 2, kan aldrig mer se, höra eller tala.

1 av 3 | Foto: PRIVAT
Eunice lekte i sjukhussängen före operationen.
HÄLSA

Eunice Kamitanji, 2, gick från livlig och sprallig till döv, stum och blind.

Vid en rutinoperation vid Ringerike sjukhus gick något fruktansvärt fel.

Den 14 december förra året skulle Eunice operera bort halsmandlarna på sjukhuset i Ringerike i Norge. Hon hade andningssvårigheter och lunginflammation och läkarna trodde att hon skulle bli bättre om hon fick ta bort halsmandlarna. Hennes föräldrar, Kavira och Kamitanji, var inte rädda för att låta dottern genomgå rutinoperationen då Eunice syster tagit bort sina halsmandlar helt utan komplikationer, skriver Ringerikes Blad.

Hjärtat stannade

När familjen kom till sjukhuset fick Eunice narkos och fördes till operationen på den dagkirurgiska avdelningen på sjukhuset. När hon kom till uppvaket fick föräldrarna besked om att allt gått bra men det dröjde inte länge innan glädjen förbyttes i sorg.

– Plötsligt vänds allt upp och ner. Jag tittar på min dotter, hon skiftar färg och tungan hänger ut. Det kom många för att hjälpa till och vi fick besked om att hennes hjärta hade stannat, säger Kavira Wahititi.

Med syrgas och elchocker förs Eunice tillbaka till livet och hon skickas med luftambulans till Rikshospitalet i Oslo. Idag ligger hon döv, stum och blind på barnavdelningen på sjukhuset. Hon har spasmer och kan inte röra sig normalt.

"Sjukhuset har inte gjort fel"

Eunice föräldrar säger att de inte är arga eller bittra på sjukhuset, men de ångrar att de lät sin lilla flicka genomgå operationen.

Enligt Katja Urwitz Iversen, chef vid sjukhuset i Ringerike var Eunice troligen allergisk mot narkosen.

– Vi har kommit fram till att det inte har skett något fel i behandlingen, men tyvärr var Eunice en av de mycket få som inte tål narkos, säger Iversen till Dagbladet.no.

Hon kommer aldrig bli bättre

Iversen förnekar också att läkarna borde ha varit mer uppmärksamma på flickans tillstånd utan säger i stället att föräldrarna gav klartecken till operationen.

– Hon blev undersökt av en erfaren läkare. Läkaren pratade också med hennes föräldrar och de sade att det gick bra, säger Iversen till Dagbladet.no

På Rikshospitalet i Oslo turas nu Kavira och Kamitanji om att sitta vid sjuksängen. Det finns mycket litet hopp om att Eunice kommer att bli bättre.

– Vi har fått besked om att hon kommer att få leva så här. Blind, utan hörsel, utan att kunna prata eller röra sig. Det är väldigt tungt, säger Kavira.

Hoppas på mirakel

Familjen kom till Norge från Kongo 2002 efter att de varit flyktingar i Uganda. Hela familjen, som består av ytterligare två döttrar och en ung faster, är djupt troende kristna.

– Vi besöker ofta Filadelfia-församlingen i Hönefoss. Det är många där som ber för Eunice och som tänker på oss. Vi tror att Gud kan göra mirakler. Vi hoppas så innerligt att att han gör ett mirakel för Eunice.

Therese Holmberg