Läkemedelsverket polisanmäler Axfood

Ministern: Lagbrott att sälja nikotinplåster i butik

HÄLSA

Läkemedelsverket kommer att polisanmäla Willys och Hemköp när butikskedjorna börjar sälja rökavvänjningsprodukter.

– Det är ett lagbrott, säger vårdminister Ylva Johansson.

Hemköp och Willys har beslutat att börja sälja rökavvänjningsprodukter – trots att både socialdepartementet och Apoteket hävdar att det är olagligt att sälja nikotinplåster i vanliga livsmedelsbutiker.

– Det är ett lagbrott. Det är inte tillåtet för andra än Apoteket att sälja sådant med den nuvarande lagstiftningen, säger Ylva Johansson till TT.

Läkemedelsverket har också ögonen öppna men väntar med skarpa åtgärder tills rökavvänjningsprodukterna faktiskt ligger butikshyllorna.

– Vi gör ingenting just nu, men om vi ser att det förekommer en handel som vi anser strider mot gällande lagstiftning så kommer vi att polisanmäla det. Precis som vi gjorde med Krister Hanner 2001, säger Anita Finne Grahnén, direktör i Läkemedelsverkets verksledning och ansvarig för frågor om olaglig läkemedelsförsäljning.

Lagbrott?

Trots de hoten känner Jonas Köhler, affärsområdeschef vid Axfood som äger butikskedjorna Hemköp och Willys, sig helt bekväm med beslutet att börja sälja de kontroversiella varorna. Köhler grundar sin bedömning på att tingsrätten frikänt Krister Hanner som 2001 gjorde samma sak som Axfood nu tänker göra.

– Vår tolkning är att det inte är ett lagbrott eftersom Hanner blev frikänd när han gjorde det som vi nu planerar att göra, säger Köhler till TT.

Köhler är heller inte orolig för att leverantörerna skulle vägra sälja produkterna till Axfood.

– Vi kanske inte kan köpa av alla, men av någon. Vi är övertygade om att vi kommer att ha produkter när det blir aktuellt att börja sälja, säger Köhler.

Utredning på gång

Axfood vill också gärna sälja andra receptfria läkemedel, till exempel huvudvärkstabletter. Men i den frågan avvaktar Axfood tills det blir klarare vad socialdepartementet vill i frågan. Där finns det heller inget prejudikat.

– Vi funderar på det när det blir mer klart att det är blir tillåtet. Men Krister Hanner sålde inte huvudvärkstabletter, säger Köhler.

Ylva Johansson har inte gjort någon hemlighet av att hon själv tycker att rökavvänjningsprodukter så småningom ska kunna säljas i livsmedelsbutiker. Hon har tillsatt en utredare som ska lämna över ett förslag inom en månad. Därmed blir tiden väl knapp för att kunna genomföra lagändringen i sommar. Däremot kan ny lagstiftning som tillåter försäljning av rökavvänjningsprodukter troligen vara på plats till årsskiftet.

– Jag tycker att nikotintuggummin och andra rökavvänjningsprodukter ska få säljas i den vanliga handeln. Men även om en lagändring är på väg är det dumt att bryta mot lagen. Om de väntar lite så blir det lagligt men om de gör det nu är det olagligt och kommer att beivras, säger Johansson.

Fakta: Apoteksmonopol underkänt av domstol

Läs mer:

Sten Gustafsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM