Sluta tävla och börja leva!

Coachen: "Sätt dig själv i centrum"

HÄLSA

Bär du på en diffus känsla av att något saknas?

Då har du glömt något livsviktigt - dina drömmar.

- Strunta i hur andra tänker och fråga dig vad som är meningsfullt för just dig, säger Mia Törnblom, coach i personlig utveckling.

Foto: GETTY IMAGES
"Framgång är att lyckas med sina egna drömmar", säger Mia Törnblom.

I sitt arbete har hon hjälpt allt från företagsledare och skådespelare till småbarnsmammor att förändra sina liv till det bättre.

- En fråga man bör ställa sig är: Är jag så viktig för mig själv att jag är värd ett bra liv? säger Mia Törnblom, som skrivit boken "Självkänsla nu" (Forum).

Du själv är viktigast!

Det självklara svaret borde vara ja. Men det är det sällan:

- Ibland brukar jag be mina kunder att räkna upp de tre viktigaste personerna i sina liv. Så gott som alla rabblar upp sin partner, barn, föräldrar och vänner. Jag vill att de ska säga: jag själv. För dig själv är du faktiskt viktigast i världen.

Är man inte medveten om sitt eget värde accepterar man lättare en tillvaro som aldrig lyfter. Man anser sig inte vara värd mer än de småsmulor man får från de lyckligas bord.

- Ett riktmärke är att ge sig själv samma råd som man skulle ge sin närmaste vän. Du skulle aldrig säga till din vän att hon inte klarar av att göra någonting vettigt av sitt liv, däremot säger vi ofta så till oss själva. Ett annat problem är att vi är rädda för att misslyckas och jämför oss med andra, istället för att inse att vi duger precis som vi är.

Lönlöst att jämföra

- Sluta tävla och börja leva! Det är lönlöst att jämföra sig med andra för det kommer alltid att finnas de som är bättre. Du kanske inte kan bli en ny Kamprad, men du kan få ett skönt liv ändå! Strunta i hur andra tänker och fråga dig vad som är meningsfullt för just dig - framgång är att lyckas med sina egna drömmar, säger Mia Törnblom.

- Det viktiga är inte att alla drömmar blir uppfyllda, men ju fler frön du sår, desto större är chansen att något av dem börjar gro.

Har du fastnat? Så går du vidare!

Känns det hopplöst att komma vidare? Sätt dig ner och coacha dig själv vidare med följande frågor:

Vivvi Toikkanen