Borsta tänderna – bli smartare

Hjärngympa kan höja din IQ med 40 procent

HÄLSA

Att lägga pussel, memorera listor och borsta tänderna med ”fel” hand gör dig smartare.

Träna hjärnan – och förbättra din IQ med upp till 40 procent på bara en vecka.

Foto: Frida Hedberg

Hjärnträningens goda effekt upptäcktes i samband med förberedelserna inför ”Bli smartare på en vecka”, en BBC-producerad tv-serie som kommer att börja sändas i Storbritannien inom kort.

100 personer fick under en veckas tid öva på saker som att hitta i sina hem med förbundna ögon, eller att använda datorns mus och borsta tänderna med ”fel” hand.

De fick också i uppgift att lägga pussel, spela alfapet och leka charader, samt att sova ordentligt och motionera mycket.

Upp till 40 procent bättre

Enligt Daily Mail är resultaten ännu inte klara, men förhoppningen är att intelligenstester ska visa att hjärngympan förbättrar försökspersonernas mentala kapacitet med omkring 10 procent.

Mycket talar för att det blir ännu bättre än så. I en mindre studie av 15 frivilliga, visade det sig att försökspersonerna presterade upp till 40 procent bättre på intelligenstester efter en veckas hjärnträning, jämfört med tidigare.

Stämmer med annan forskning

Även om resultaten var överraskande bra, stämmer de väl överens med annan forskning som gjorts på området. En studie som genomfördes vid Trinity Collage i Dublin förra året visade att kvinnor och män över 65 sänkte sin mentala ålder med mellan sju och 14 år efter bara tio hjärngympapass, uppger Daily Mail.

Annica Lundbäck