Boven bakom minnesförlust tagen på bar gärning

HÄLSA

För första gången har forskare lyckats identifiera en substans i hjärnan som bevisligen orsakar minnesförlust. Upptäckten ökar hoppet om läkemedel mot Alzheimers sjukdom.

Huvudorsaken till demenssjukdomen alzheimer har ansetts vara proteinansamlingar i hjärnans celler, som blockerar nervsignaler.

Bakom ansamlingarna ligger de i hjärnan naturligt förekommande proteinerna amyloid-beta (bygger upp plack mellan nervcellerna) och tau (formar så kallade neurofibrillära ”tangles” inne i nervcellerna).

Minnesförlust är ett av de första symptomen på alzheimer. I fjol blev det belagt att tangles inte ger upphov till minnesförlust.

Måste förstå mer

Nu kan amerikanska forskare visa att inte heller plack är en större orsak till minnesförlust. De fann i stället ett ”proteinkomplex” – en form av amyloid-beta som är olik plack – som kan förklara tappat minne och intellektuell tillbakagång.

– Nu kan vi börja arbeta med hur detta protein leder till sjukdomen och vad vi kan göra för att hindra det från att skada hjärnan, säger neurologiprofessor Karen Ashe, University of Minnesota Medical School, som har lett forskarlaget vars rön publiceras i torsdagens nummer av den vetenskapliga tidskriften Nature.

Så snart forskarna förstår hur det minnesraderande proteinkomplexet hänger ihop, ställer de i utsikt utveckling av läkemedel som stoppar alzheimer. Ännu finns inget botemedel mot sjukdomen, bara ett antal bromsmediciner.

Kan vara åldern

Människor med alzheimer kan drabbas av försämrat minne långt innan de fått sjukdomen diagnostiserad. Ofta är det svårt att avgöra om minnessvikt beror på åldrande eller ett tidigt stadium av alzheimer.

De amerikanska forskarna förutsatte att det fanns en substans i hjärnan som orsakar minnesförlust innan nervceller dör. Tack vare försök med genmanipulerade möss som visade tidiga tecken på minnesförlust upptäckte de amyloid-beta-varianten. Den injicerades sedan i friska råttor och utlöste intellektuella försämringar som enligt forskarna bekräftade proteinets skadliga verkan på minnet.

Lars Pedersen/TT