Testade ny medicin – nära att dö

De ungas huvuden svällde upp direkt

"Förvandlades till elefantmannen" Brittiska tidningen The Sun berättar i dag om medicinskandalen i England. Bara några minuter efter att det tyska bolagets läkemedel injicerats i testpersonerna blev de till vårdpaket. Männens huvuden svullnade upp. Två av dem har livshotande skador.
HÄLSA
Foto: Luke MacGregor
Myfanwy Marshall är flickvän till en av de drabbade unga männen.

På några minuter förvandlades de unga männen till svullna vårdpaket.

– De slet av sig sina skjortor och skrek att deras huvuden höll på att explodera, berättar ögonvittnet Raste Khan.

Åtta unga män hade anmält sig för att frivilligt testa en ny medicin mot leukemi som den tyska läkemedelstillverkaren Te Genero utvecklar.

För besväret skulle de få 28?000 kronor.

”Ett levande helvete”

Raste Khan, en av de två testpersoner som fick placebo i stället för medicin, berättar för The Sun hur något han liknar vid en skräckfilm utspelades framför hans ögon.

– Testet förvandlades till ett levande helvete minuter efter att vi fått våra injektioner. Männen föll ihop som dominobrickor.

– Först slet de av sina skjortor och klagade över feber. Sedan skrek några att deras huvuden höll på att explodera.

Livshotande skador

Två av de sex offren har livshotande skador. För resten är tillståndet allvarligt. Det kan ta månader innan de återhämtar sig.

Testpersonerna har svullnat upp kraftigt. Myfanwy Marshall har fått beskedet att hennes pojkvän behöver ett mirakel för att överleva.

– Normalt är han mörk, snygg och vältränad. Nu ser han ut som ”elefantmannen”, helt uppblåst. Hans svullna huvud har en lila och gul färg, säger hon till The Times.

Han ville bli nersövd

Föräldrarna till Ryan Wilson, 21, den andra som har livshotande skador, uppger att sonens huvud är tre gånger större än normalt.

Han bad om att bli sövd eftersom han hade så ont.

Läkarna vet inte hur de ska behandla testpersonerna eftersom medicinen de fått är okänd.

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM