Hon tappade allt hår på kroppen

Familjen var det stora stödet när Maria blev sjuk

Foto: Conny Sillén
Tappade håret För nio år sedan drabbades Maria Sterling av sjukdomen alopecia unversalis och tappade allt hår på kroppen, inklusive ögonbryn och ögonfansar. I dag har hon bra självkänsla och säger att hon är den hon är, med eller utan hår.
HÄLSA

När hon var drygt 30 år tappade hon allt hår på hela kroppen.

Det tog bara några veckor.

— Det är bara att gilla läget. För det mesta är det skönt att vara utan hår, säger Maria Sterling.

Foto: Privat
Före sjukdomen ”Barnen har inte bekymrat sig alls. Utom en gång i början när den yngste sa att jag såg ut som ett monster”, säger Maria och skrattar. Här med barnen Fredrik och Niclas som nu hunnit bli 18 och 16 år gamla.

Vid det här laget har hon hunnit vänja sig vid sin nya hårlösa tillvaro. Det var för nio år sedan som hon drabbades av den ovanliga sjukdomen alopecia universalis. Tussvis försvann håret och efter sex veckor hade hon inget kvar – inte ens ögonbryn och ögonfransar.

–?Då visste jag inte så mycket om sjukdomen, det är det få som gör, säger hon.

Rakade bort resten

Nästan tio år tidigare, när familjen byggde nytt hus, hade hon fått några kala fläckar i hårbotten. Men de doldes av det andra håret och Maria trodde att alltsammans berodde på stress. När hon senare tappade allt hår var hon totalt oförberedd på det.

Ett läkarbesök senare visste hon vad hon drabbats av och att utsikterna att få tillbaka håret var så gott som obefintliga.

–?Det var inget att göra. Jag rakade bort det lilla hår som fanns kvar.

Det är immunsystemet i kroppen som reagerar och gör att hårsäckarna lägger sig i viloläge. Då växer heller inget nytt hår. Kroppen får inga andra symptom, man blir alltså inte sjuk i vanlig mening av alopeci.

Öppen mot alla

Däremot kan det vara besvärligt att handskas med sitt nya hårlösa utseende. Men för Maria Sterling har det faktiskt inte varit något problem. Hon har bra självkänsla och säger att hon är den hon är, med eller utan hår. Och hon hoppas att hon, genom sitt sätt att vara, kan hjälpa andra i liknande situation.

–?Jag tycker det bästa är att vara öppen mot alla. Jag talade direkt om för mina arbetskamrater vad det var som hände. Det blir mycket enklare då.

När hon är hemma bär hon aldrig peruk och hon har inga problem med att gå ut och handla, träna eller åka på semester hårlös.

–?Jag brukar titta tillbaka, när det är vuxna som tittar öppet på mig. Barn är en annan sak, de är så härliga. Men jag gillar inte när folk stirrar.

Peruk på jobbet

Det är egentligen bara på jobbet som hon bär peruk. Hon är maskiningenjör i botten men arbetar med datasystem för eftermarknaden på Volvo CE i Eskilstuna. Ibland utbildar hon och håller föredrag. Det innebär många kontakter med olika människor från hela världen.

–?Jag vill inte att de ska behöva bekymra sig över mitt kala huvud utan istället koncentrera sig på det vi är där för att göra. Det är en väldigt mansdominerad bransch och de har bara sett mig med hår, säger hon.

Hon plockar fram sitt körkort för att visa hur hon såg ut innan håret föll. Då hade hon mörkt axellångt hår. Skillnaden är påtaglig jämfört med i dag. Ändå passar hon faktiskt lika bra utan hår.

–?Det beror på vilken huvudform man har. Men när man har hår tänker man inte på hur huvudet ser ut, det syns ju aldrig.

Vad tyckte dina barn och din man när det här hände?

–?Lars, min man, sade bara att det är ju dig jag tycker om för den du är, inte håret. Och barnen har inte bekymrat sig alls. Utom en gång i början när den yngste sa att jag såg ut som ett monster, säger Maria och skrattar.

Läkarvetenskapen vet inte varifrån sjukdomen kommer men man tror att den till viss del är ärftlig. Någon medicin finns inte ännu. Att stimulera hårbotten på olika sätt med till exempel laser, som män som tappar håret gör, fungerar inte.

Peruk är bästa boten, för den som inte trivs med kalt huvud. I Södermanland, där Maria bor, bjuder landstinget på två peruker per år. Vill man ha fler får man köpa själv. De kostar från 2?000 kronor och uppåt och de slits väldigt fort.

–?Jag har syntethår men det finns peruker av riktigt hår. Men då måste man hålla på och föna och fixa mycket mer och det vill jag slippa.

Hon är en tuff, sportig tjej som egentligen aldrig varit så mycket för att hålla på med utseendet. Men hon är glad över att hon har kunnat tatuera dit både ögonbryn och eyeliner eftersom hon tycker att ansiktet ser väldigt naket ut annars.

Dold sjukdom

Hon var en av de första i sitt landsting som tatuerade sig och efter lite övertalning fick hon ekonomiskt stöd. Numera är det vedertaget.

Att sjukdomen är rätt vanlig vittnar Maria också om. Bara på hennes jobb, visserligen en stor arbetsplats, finns flera som tappat håret. Men eftersom så få vill tala öppet om sin hårlöshet är det fortfarande en till största delen dold sjukdom.

Medicin mot håravfall saknas

Foto: Conny Sillén
Maria var en av de första i sitt landsting som fick ersättning för att tatuera ögonbryn och eyeliner.

Fakta/ Maria Sterling

Anna Björe