Sov i tre veckor när hon blev sjukskriven

Men på nya jobbet mår Angela Sandell bra

Foto: Martin Lindeborg
Trivs på jobbet. Angela Sandell blev utbränd av jobbet i IT-branchen. Nu jobbar hon som begravningsentreprenör – och gillar att gå till jobbet varje dag.
HÄLSA

Angela Sandell arbetade 20 år i IT-branschen, blev sjukskriven i tre år för utbrändhet, återkom till jobbet, men trivdes inte längre. Så hon sadlade om — till begravningsentreprenör!

— Varje dag känns meningsfull, berättar hon.

Nu är hon lyckligare än någonsin. Det enda Angela önskar är att hon hade tagit steget att byta jobb tidigare.

– Jag fick så många varningssignaler som jag ignorerade, magsår och så vidare. En dag tog det stopp. Någon kom fram och frågade hur jag mådde och jag bröt ihop. Jag ville bara dö.

Sov i tre veckor

Angela kom snabbt till läkare. Och sov i tre veckor.

– Jag blev sjukskriven och var borta i tre år. Sedan började jag arbetsträna, men jag kunde inte arbeta mer än fyra timmar per dag. Första gången jag skulle dit på besök vände jag i entrén och gick ut och kräktes i buskarna.

Av sin familjeläkare fick hon en remiss till en psykolog.

– När jag gick in i väggen kändes det som ett misslyckande. Jag trodde att allt det jag gjort innan var allt jag kunde – att jag nu inte dög något till. Men psykologen fick mig att inse att de kunskaper och egenskaper jag har inte ägs av företaget – jag kan vara lika bra på ett helt annat ställe.

Angela sa upp sig några månader senare, gick till arbetsförmedlingen och sa ”Jag tror jag är arbetslös”. Efter ett par veckor fick hon jobb som domkyrkoklockare.

Gillar att gå till jobbet

– Jag hade ansvar för allt inom domkyrkan, jag arbetade som spindeln i nätet.

Men efter ett tag slutade hon. Angela hade tappat tron på Svenska kyrkan.

– Jag vill vara nöjd med det jag gör och vill att arbetet känns ärligt.

Idag arbetar hon som begravningsentreprenör. Ett arbete som hon tycker är meningsfullt och som hon gillar att gå till varje dag. Framförallt – hon mår bra.

– Jag har lärt mig respektera mig själv, och jag har fått en större förståelse för andra människor. Och jag har lärt mig att säga nej.

Karriärcoachen tipsar:

Cecilia Hammarin