”Kan man söka jobb man inte har kompetens för?”

Karriärcoachen Nina Jansdotter chattade med läsarna

HÄLSA

anonym säger: Är 28 år och nyutbildad. Har dock inte fått något jobb än, så jag saknar i princip arbetslivserfarenhet inom mitt område. Samtidigt börjar jag tänka på barn och hela den biten.... Hur länge tycker du man ska jobba för att få arbetsliverfarenhet innan man bestämmer sig för att skaffa barn?

Nina Jansdotter säger: Att skaffa barn är ju sällan "lägligt" för karriären om man nu uttrycker sig så krasst. Å ena sidan är det bra att ha hunnit skaffa sig erfarenhet innan å andra sidan kanske du stigit i graderna senare och har svårt att vara borta från ditt "viktiga" jobb. Att skaffa barn är ett stort äventyr och jag tycker att du skall följa ditt hjärta och skaffa barn när du känner att du är mogen och längtar efter det och inte då det passar bäst i din karriär. Barn får alltid plats :)

säger: Är utbildad kostekonom så när som på en resttenta som saknas. Nu sitter jag här arbetslös och kan inte komma ur det, vilket ger mig dålig självkänsla så att jag inte fixar tentan. Finns inte många jobb för en kostekonom där jag bor, måste kanske flytta söderut, och det vet jag inte om jag/vi vill. Hur ska jag göra och tänka för att komma vidare, känns som jag fastnat...?

Nina Jansdotter säger: Påminn dig själv om att du är värdefull även om du missar en tenta och just nu är utan jobb. Du är mycket mer än ett jobb och en examen. Tala och tänk mer positivt om dig själv och påminn dig själv om att du tagit dig igenom andra jobbiga perioder i livet. Gör roliga saker så du hittar din kraft och kreativitet igen och kan tänka lösningar. Det finns alltid nya möjligheter och vägar.

säger: Hur blir man livscoach? Har funderingar på att läsa det, och på något sätt kunna kombinera det i mitt kommande arbete som har med min universitetsutbildning att göra. Några råd? Kan man läsa det på distans?

Nina Jansdotter säger: Ja det finns flera coachutbildningar i Sverige idag och en del är på distans. Dom flesta är privata och kostar en slant men jag har också hört att det finns någon via högskolan. Sök på coachutbildningar på nätet. Du kan också hitta rätt många gratis interaktiva kurser på www.coachville.com (ett amerikanskt nätverk för coacher). Lycka till

Ann säger: Hej, är uppsagd på mitt jobb, har du något tips för mig som är 53 år? Hur jag ska göra för att kunna hitta ett nytt jobb? Eller riktar sig dina råd mest till yngre?

Nina Jansdotter säger: Nej råden är samma för yngre och äldre. Fördelen för dig som varit ute i arbetslivet ett tag är att du förhoppningsvis skaffat dig större självkännedom och vet vad du kan, vill och inte vill vilket är det viktigaste av allt. Att man vet vem man är och vad man vill egentligen menar jag. Om du inte vet det råder jag till att ta time-out och fundera över dom sakerna innan du gör en handlingsplan för hur du skall nå dit. Det är ofta bra att ha ett bollplank kring dessa frågeställningar. De flesta jobb tillsätts genom nätverk idag och det kan vara viktigt att tänka på. Har du försummat ditt nätverk under den tiden du jobbat så sätt igång och boka möten och skapa kontakter.

hej säger: hej! jag är 20 år gammal och jobbar just nu som butiksbiträde, det är inget jag vill göra i framtiden. Jag börjar bli sugen på att plugga men vet inte riktigt om jag vågar. Måste nämligen plugga ca 4 kurser på komvux innan jag kan söka till högskola. Problemet är också att jag inte vet vad jag vill läsa på högskolan. Tycker du att jag ska satsa på att börja plugga eller ska jag jobba kvar ett tag till. Pappa tycker inte att man bara kan sluta på ett "fast" jobb, men jag mår heller inte särskilt bra av att arbeta här även om jag trivs med arbetskamrater mm. Vad ska jag göra?

Nina Jansdotter säger: Det är bra att du testat på att jobba lite innan du börjar läsa. Också bra att testa hur det är att ha "fel" jobb för då vet du att du inte vill hamna där igen. Du behöver ju inte bestämma dig för exakt vad du skall läsa på högskolan. Säkert är det så att du hinner mogna och reflektera en hel del under din komvuxtid. Din pappa vill säkert väl som menar att man inte lämnar ett fast jobb men du känner bäst när tiden är mogen för dig och du verkar ju inte trivas på ditt jobb. Det är ofta väldigt negativt för dig och din hälsa att vantrivas.

kickan säger: Jag är sugen på att starta eget, men är stresskänslig efter ett par år som sjukskriven (pga utmattning). Är ett eget företag att gräva sin egen grav eller kan det t o m vara bra för mig att vara "min egen"?

Nina Jansdotter säger: Kul att du är sugen på att starta eget. Det är en stor utmaning som ofta kan ge mycket tillbaka men som du säger är det samtidigt tufft att själv ta ansvar. Bra att du är medveten om riskerna med att köra för hårt igen då du redan varit med om utmattning. Du har säkert gjort viktiga lärdomar om dig själv och förhoppningsvis har du skaffat dig kunskaper som förhindrar att det händer igen. Att driva eget handlar mycket om att skaffa sig kontroll över sin egen tid och hur man jobbar och det kan vara ett sätt att anpassa sitt jobb efter hur och vad man orkar med. Många upplever dock stressen av att inte riktigt veta hur mycket pengar man tjänar och att man måste jaga kunder men det kan man dock vänja sig vid. Tror ändå att man måste ha en viss personlighet i grunden och att man tänker sig för så det verkligen är rätt innan.

säger: Jag har blivit mobbad på 2 arbetsplatser o låtit mig nedslås av detta i mitt yrkesområde. Är bästa sättet bara att glömma alltihop och låtsa som att det aldrig inträffat? Jag har satsat på en ny karriär o försöker bygga upp mig själv.

Nina Jansdotter säger: Har du fått någon hjälp med att bearbeta det som hände undrar jag. Hoppas det för jag tror att det kan vara svårt att gå vidare innan man är "klar" med vilka lärdomar man fått med sig, både om sig själv och om andra människor. Sen handlar det ju också om att man delvis måste kunna fokusera på nuet och framtiden. Du tycks ju laddat om och vågat satsa på nytt och det skall du ha eloge för. Är det dock så att du fortfarande känner dig ledsen och hämmad för det som hände tycker jag att du skall skaffa dig något professionellt samtalsstöd så du bygger upp din självkänsla igen. kram

lisa säger: hej har du några bra tips på hur man skall gå tillväga för att få ett jobb som kanske inte är direkt kompetent (utbildningsmässigt) för men som man vet att man skulle göra ett bra jobb med för att det är något som man tycker är väldigt intressant? Skall man överhudtaget söka sådana jobb som man inte är riktigt kompetent för?

Nina Jansdotter säger: Ja visst kan du söka. Då behöver du kunna övertyga om att dom skall anställa dig även om du inte precis har dom meriterna som efterfrågas (men du kan lära dig snabbt..) Skriv en bra och intresseväckande cv. Ring och visa dig intresserad och visa att du verkligen vill. Ibland går det och ibland går det inte. Generellt dock är det bättre att nosa upp jobbchanser på andra sätt än att söka genom annonser tillsammans med hundratals andra hugande arbetssökande. Mingla och nätverka mer.

Peter säger: Har fått ett väldigt bra jobb som första jobb, jag har fått ansvar för ett stort marknadsområde, jag har fått bra anställningsvillkor och bra lön. Jag saknar dock stöd från chefen i form av utvärderingar och "mentorskap". Jag har ett behov av det nu när jag är ny på arbetsmarknaden och allt, så jag vet att jag "är på rätt väg". Framtiden kan se ljus ut i företaget om jag stannar men utan vägledning så brister motivationen lite. Vad ska jag göra? Söka nytt jobb?

Nina Jansdotter säger: Kul att du fått chans till ett bra jobb men trist att du har för lite stöd av din chef. Så är ofta fallet och ibland handlar det om att chefen inte har tillräckligt med tid för sitt ledarskap utan har andra uppgifter som slukar mycket energi och ibland handlar det om att personkemin inte riktigt fungerar. Att ha rätt chef är dock väldigt viktigt för dig och din motivation och din utveckling. Det bästa är så klart om du kan ha en rak kommunikation med din chef om detta så han blir uppmärksam om detta och får chansen att ge dig mer av det du önskar. Om inte detta funderar är det en annan utväg att du börjar se dig om efter nytt jobb, internt eller externt för det är ofta ohållbart i längden att gå utan feedback. lycka till

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

Yuki säger: Hur minglar man och nätverkar man rent praktiskt? Det känns så konstlat att gå och sticka visitkort i näven på folk!

Nina Jansdotter säger: Ja att nätverka och mingla är något som vi behöver träna på och det handlar självklart inte bara om att sticka visitkort i näven på folk... Det handlar mer om att bli bra på att samtala, att lyssna och intressera sig för andra människor och deras drömmar och tänka på vad du kan bidra till för att hjälpa dem fram. Då blir det så automatiskt så att du också får den hjälpen du behöver. Onlinenätverk kan vara en bra början för den som är lite blyg, att man skapar sig kontakter via nätet och telefon innan man går på livemingel. Gå gärna själv så du utmanar dig själv att tala med nya människor och inte står och häckar med dom du redan känner. Be om deras vistkort och följ upp kontakter med att boka lunch och liknande med de du gillar och som verkar gilla dig. Det är rätt lätt egentligen...

Moderator säger: Tack alla som har chattat – och tack Nina Jansdotter!

Nina Jansdotter säger: Tack för mig och lycka till med alla era spännande karriärutmaningar. Kom ihåg, lyssna mer på känslan än på logiken. Hjärtat vet oftast mer än hjärnan :)kram nina