Akupunktur bevisat bra mot ryggont

Men kombinerad behandling fungerar bäst

HÄLSA

Behandling som kombinerar flera olika metoder ger bättre smärtlindring och kortare sjukskrivningar. Patienter som får professionellt ledd fysisk träning får också bättre lindring än vid behandling där patienten inte själv är aktiv.

Foto: Tomas Bergman

Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i en stor utvärdering kring olika metoder av smärtbehandling.

SBU har gått igenom forskningen rörande ett stort antal behandlingsmetoder och konstaterar bland annat att det finns vetenskapliga belägg för att akupunktur ger smärtlindrande effekter vid bland annat smärta i ländryggen och vid så kallad tennisarmbåge. För andra alternativa metoder, bland annat massage, konstaterar SBU att det saknas tillräckligt vetenskapligt underlag för att kunna dra några slutsatser.

– Men det som det inte finns belägg för – på grund av att studierna inte är tillräckligt bra gjorda eller inte gjorda över huvud taget – kan vara rätt ändå. Vi har ingen behandling som vi kan säga säkert inte funkar, säger SBU:s chef, professor Nina Rehnqvist, till TT.

Läs mer:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM