Lyx-lust? Du kan vara sjuk

Lyxorexi är den nya välfärdsflunsan

HÄLSA

LONDON

Måste du absolut ha det dyraste av allt?

Är en reaskjorta helt otänkbar?

Då har du drabbats av lyxorexi-den nya välfärdsflunsan.

Foto: AP
Sarah Jessica Parker från "Sex and the city" är hårt drabbad av lyxorexi.

Designerjeans, dyra handväskor och exklusiva musikanläggningar. De senaste åren har lyxkonsumtionen skjutit i höjden.

Och en del människor, ofta välutbildade med fina jobb, har blivit helt besatta av att omge sig med lyx. Den engelska tidningen Daily Mail kallar fenomenet lyxorexi.

- Lyx är inte en del av mitt liv-det är mitt liv. Jag måste vara omgiven av det bästa, säger 26-åriga pr-konsulten Xenia.

- Folk säger att man inte kan köpa lycka för pengar, men jag tror att man blir lycklig av att omge sig med fantastiska och dyra produkter.

Även män insjuknar

Även män smittas av lyxbacillen.

- Mitt rakkitt är samma som George Clooney och Brad Pitt använder, säger Stephen O"Neil, 49, som dessutom specialbeställde sängkläder från Vietnam för 3 500 kronor lakanet.

Enligt Handelns utredningsinstitut lägger en genomsnittlig svensk 45 000 kronor om året på prylar, kläder och mat. 1990 var siffran 31 000 kronor.

Intresset för lyxprylar ökade markant 2005. Enligt Svenska Dagbladet tredubblades försäljningen av Ferraribilar. Och efterfrågan på champagne på Systembolaget är större än nånsin.

Blir man lyckligare av lyxprylar?

- Nej, inte ett ögonblick, säger psykologen Gunborg Palme, som har patienter som är shoppingmissbrukare. Man blir lyckligare av att vara frisk, ha bra relationer med andra människor, ha ett intressant arbete och glädja sig åt livets små glädjeämnen.

Läs mer:

Jens Kärrman, Ulla-Lene Österholm