Nu kommer superpillret

Skyddar mot graviditet – och pms

HÄLSA

LONDON

Super-p-pillret är på väg.

Förutom skydd mot graviditet förhindrar det pms-besvär - och det kan minska risken för bröstcancer.

Brittiska forskare hävdar att pillret kan vara verklighet om fem år.

Foto: Stefan Mattsson
Om fem år ska mirakelpillret gå att köpa.

Pillret är en vidareutveckling av abortpillret Mifegyne och har redan testats på en liten grupp kvinnor. De nya rönen avslöjades i går på en konferens i London med anledning av p-pillrens 50-årsjubileum.

-Kvinnorna som testat pillret uppskattar det, säger David Baird, professor vid universitetet i Edinburgh.

Stoppar mensen

Pillret, som inte innehåller några kvinnliga könshormoner, stoppar mensen och därmed också pms-besvären. Graviditeten förhindras genom att blockera hormonet progestoron (gulkroppshormon) som normalt ser till att kvinnans ägg släpps till livmodern. Progestoron bidrar också till tillkomsten av cancerceller.

De p-piller som de flesta kvinnor använder i dag ökar risken för bröstcancer med 24 procent. Enligt forskarna bakom rönen så ökar inte cancerrisken med det nya pillret.

-Teoretiskt finns det ingen anledning att misstänka att detta skulle öka risken för bröstcancer. Det kan till och med minska risken.

Inte ensamma

-Om man minskar den cykliska exponeringen av östrogen och progestoron borde risken för bröstcancer minska, sa David Baird under konferensen.

Forskarna i Skottland är inte ensamma om att titta på möjligheten att utveckla preventivmedel som blockerar hormonet progestoron - och därmed minskar risken för cancer.

Tidigast om fem år tror de dock att ett sådant preparat kan finnas på marknaden. Utvecklingen har hittills hejdats av att läkemedelsföretagen är rädda för att stöta sig med abortmotståndare.

Jens Kärrman