Supermaten gör dig smal

Gå ner 10 kilo i månaden med Annas enkla råd

HÄLSA

Följ recepten – och bli smal.

Här är matsedeln som gör att du kan gå ner tio kilo på en månad.

Nu finns vecko­matsedeln som kan infria ditt nyårslöfte – att gå ner i vikt. Anna Skipper från TV 3:s ”Du är vad du äter” har tagit fram recept efter ingredienser som enligt forskare ökar förbränningen av fett.

– De kan hjälpa dig att minska vikten med fem till tio kilo på en månad. Under förutsättning att du samtidigt rör på dig, cirka 45 minuter per dag, säger Anna Skipper.

Förbränningen ökar

Maten som förbränner mest fett och får kilona på fall är nötter, fibrer, kryddor, grönsaker, bär och fisk samt drycker som kaffe och te.

– Äter man och dricker på ett balanserat sätt så ökar helt klart fettförbränningen, säger Anna Skipper.

Enligt färska forskningsrön så ger kryddor och nötter en extra bra effekt vid fettförbränning. Men allt fett är inte av ondo.

– Många undviker att äta fett. Det är helt fel. Var inte rädd att äta det så länge det är rätt sorts fett. Det goda fettet hjälper kroppen att förbränna det dåliga och gynnar därmed viktnedgången, säger Anna Skipper.

Det goda fettet

Det goda fettet får man till exempel från mandlar, valnötter, linfrön, sardiner, lax och olivolja.

Det dåliga som är svårsmält och proppar igen artärerna finns bland annat i rött kött och smör samt pommes frites, chips och färdiga såser.

– Och undvik socker, halv­fabrikat och förfabricerad mat. Det innehåller för mycket kalorier och för lite näring, säger Anna Skipper.

Läs mer:

Läs också:

Nio enkla tips – så börjar du

Här är hela listan som bränner bort fettet

Driver nikotinbegäret dig till vansinne? Räknar du praliner som hoppar ut från hagen innan du somnar? Håll ut! Aftonbladet.se har listat tipsen som får dig att hålla nyårslöftet.

Anders Haraldsson

ARTIKELN HANDLAR OM