Unga patienter fick konstgjorda urinblåsor

Odlades fram i laboratorium

HÄLSA

Amerikanska forskare har lyckats odla urinblåsor i laboratorium och med framgång operera in dem på patienter med medfödda fel på blåsan.

Celler från patienternas egna urinblåsor utgjorde grund för odlingen, som genomförts av forskaren och doktorn Anthony Atala vid Wake Forest University Medical School i North Carolina. Sju unga mellan 4 och 19 år har fått nya urinblåsor med lyckat resultat och har nu följts under minst två år, enligt en artikel i tisdagens utgåva av tidskriften The Lancet.

Litet steg

”Det här är ett litet steg på vägen mot att kunna ersätta skadad vävnad och organ ,” säger Atala, som uppges odla både blodådror och hjärtan i sitt laboratorium, enligt ett pressmeddelande.

Studien omfattar patienter som hade en medfödd skada som gjorde att urinblåsan inte fungerade. De hade urinläckage och riskerade njurskada eftersom urin kan går bakvägen upp till njurarna.

Vid tidigare försök att ersätta urinblåsor har läkare använt vävnad från tarmarna eller andra inälvor vilket ofta orsakat komplikationer. Detta eftersom tarmvävnad är gjord för att ”suga upp” näring och vävnaden i urinblåsan tvärtom ska göra sig av med blåsans innehåll.

Minskat tryck

Men i den aktuella studien använde Atala vävnadsprover från patienternas egna urinblåsor. Från dessa togs muskelceller och särskilda urinblåseceller som fick växa i laboratorium. Cellerna placerades så småningom på en specialformad ”ställning” som fick dem att formas till en urinblåsa, något som tog mellan sju och åtta veckor.

Därefter opererades den odlade urinblåsan in i patientens egen blåsa. Tester visar att den odlade blåsan fungerade lika bra som blåsor som reparerats med tarmvävnad – men utan bieffekter. Samtliga patienter fick minskat tryck på njurarna och betydligt mindre urinläckage.

Christina Magnergård Bjers/TT