Ny laser kan bota akne och celluliter

Operationen skadar inte vävnaderna

HÄLSA

LONDON

Ny laserteknik är på väg att revolutionera behandlingen av akne, celluliter och hjärtproblem.

Laserstrålarna går in under huden och bryter ned fett- utan att skada övriga vävnader.

En grupp forskare har på det amerikanska energidepartementets uppdrag utvecklat en typ av maskin som skräddarsyr laserstrålar för väldigt specifika ändamål, skriver The Times.

Strålarna hettar upp och bryter ned fett utan att skada kroppens övriga vävnader. Tester på grishud har gett mycket positiva resultat.

Om några år

Akne kommer enligt forskarna att kunna behandlas med den nya lasertekniken inom några år.

På lite längre sikt hoppas man kunna komma åt både celluliter och fettansamlingar i artärerna som orsakar hjärtsjukdomar.

- Vi ser framför oss en fettsökande laser och vi är på väg åt det hållet, säger Rox Andersen till The Times.

Genom att använda så kallad frielektronlaser, FEL, som är starkare än vanlig laser, kunde forskarna hitta en våglängd som hettade upp fettet.

Drabbar de flesta unga

Rox Andersen är särskilt nöjd med att lasermetoden kan innebära en lättnad för alla dem som lider av akne - en åkomma som drabbar 85 procent av alla tonåringar, men också många vuxna.

Många som drabbas av akne mår psykiskt dåligt på grund av problemen, som ofta trivialiseras av omgivningen.

- Hittar vi bara rätt våglängd så visar den här forskningen att vi kommer att kunna angripa de fettrika körtlar som orsakar akne, säger Rox Andersen.

Fettansamlingar i artärerna har behandlats med laser tidigare, men då har problem tillkommit när "avfallet" ska avlägsnas. Det hoppas forskarna kunna undvika med frielektronlaser.

Jens Kärrman