Svarade du rätt?

Kolla resultatet här

1 av 2
Gäspar du för att du är trött?
HÄLSA

1 Falskt. Faktum är att vi använder hela vår hjärna, men inte alla delar samtidigt. Om vi inte använde hela hjärnan hade evolutionen sett till att göra den mindre.

2 Falskt. En del kvinnor säger att män tänker med sina penisar. Hjärnor och penisar är lika i ett avseende – storleken betyder inte allt. Hur stor din hjärna är bestäms av dina gener, inte ditt intellekt. Einsteins hjärna vägde 1,2 kg, 10 procent mindre än genomsnitts hjärnan.

3 Falskt. Hälften av alla som fått hjärtattack har inte känt några symptom i förväg, eller i alla fall inte förstått att vad de känt varit symptom.

4 Falskt. Du skadar inte dina leder när du knäcker dem så länge inte knäckandet gör ont.

5 Sant. Man hör sällan om cancer i hjärtat. Det är för att cancersjukdomar sällan startar där, men i slutskedet finns det ofta cancerceller hjärtat, eftersom de gillar energirikt blod.

6 Falskt, delvis. Den tekniska orsaken till att du gäspar är för att din kropp känner av att syrenivån i blodet dippar, så du gäspar för att få in mer syre i blodomloppet.

7 Falskt. Det är oroliga mammors eviga visa att vi kan bli förkylda om vi är ute i kylan utan mössa. Att vi blir kalla och blöta har inte någon inverkan på om vi blir förkylda eller inte, visar forskning.

8 Sant. En stor studie har visat att män som får utlösning mer än 20 gånger per månad minskar risken för prostatacancer med 43 procent.

9 Falskt. Man inte funnit några bevis för att yttre skador mot brösten skulle kunna orsaka bröstcancer.

10 Falskt. Även om fibrer är superkost för ditt tarmsystem har man inte kunnat bevisa att de motverkar tjocktarmscancer.

11 Sant. Forskning har visat att kvinnor som inte använder kondom är mindre deprimerade. Sperma innehåller starkt humörhöjande ämnen som testosteron, östrogen och prolactin som upptas av kvinnan. Även om det inte är anledning nog att ha oskyddat sex.

12 Falskt – det är tvärtom – hur vi mår styr våra hormoner genom biokemiska processer i vår hjärna.

13 Falskt. Man har hittills inte kunnat bevisa att det rosade medlet varken lindrar eller förkortar snuva.

14 Falskt. Mörka prickar, linjer, cirklar eller små moln som flyter framför ögonen är skuggor som celler och geléklumpar kastar på näthinnan. Så länge de inte blir fler mycket fort är de helt harmlösa.

15 Falskt. Det går tyvärr inte att intensivträna bort fettet på de bulliga låren eller den putande magen. När du tränar hämtar kroppen energi från blodet, som hämtar fett från hela kroppen. Däremot kan du träna upp specifika muskelgrupper, som får området att se slankare ut.

Ditt resultat:

1–8 rätt: Tillbaka till biologilektionen!

För att du ska må bra måste du verkligen bättra på bekantskapen med din egen kropp. Det är inte för sent att bli expert. Skaffa en grundläggande bok om kroppen och sup in hur du lever ett långt och hälsosamt liv.

9–13 rätt: Bra, du är inte helt vilse i anatomin.

Du har så pass mycket kunskap om kroppen att du kan genomskåda de största myterna. Fortsätt läsa på så kommer du kunna njuta länge av din kropp.

14–15 rätt: Lysande!

Antingen har du redan kommit in på läkarlinjen, eller så har du sett för många repriser av ­”Cityakuten”. Du har förstått vilken komplex apparat din kropp är så att du kan ta hand om den på bästa sätt. Grattis!

Källa:” You! The owner's manual” av Michael F Roizen och Mehmet V Oz.

Ulrika Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM