Hör upp, blindstyre!

Nu kan du höra bättre – med glasögon

HÄLSA

Hör du dåligt?

Skaffa nya glasögon.

Nu kommer glasögonen som även fungerar som hörapparat.

Foto: Getty Images/Digital Vision
Hörselchock? Nu kommer glasögonen som kan hjälpa dig att höra bättre. Men enligt Hans Ericson på Hörselskadades riksförbund är idén varken ny eller fantastisk. ”Behöver man ta av sig glasögonen åker ju hörapparaten också av”, säger han.

De nya glasögonen har utvecklats av forskare i Holland, uppger Daily Mail. Principen är lika enkel som genial: i varje skalm sitter fyra små mikrofoner. Mikrofonerna tar upp ljud, som förs vidare till en minimal hörapparat som sätts in i örat.

Eftersom mikrofonerna är riktade framåt, förstärks ljudet från det håll som bäraren tittar. Samtidigt skärmas störande ljud och brus från omgivningen av.

– Det hjälper människor att höra naturligt och klart i den riktning som de tittar, även på högljudda ställen som caféer eller på fester, säger hörselspecialisten Martin de Jong till Daily Mail.

Idén inte ny

Hans Ericson, intressepolitiskt ansvarig på Hörselskadades riksförbund, låter sig dock inte imponeras.

– Just de här glasögonen har jag inte hört talas om, men som exempel på hjälpmedel är det långt ifrån nytt. Hörapparater inbyggda i glasögonskalmar var relativt vanligt redan för 25, 30 år sedan, berättar han.

I takt med att tekniken har utvecklats har de dock blivit omoderna.

– Behöver man ta av sig glasögonen åker ju hörapparaten också av, säger Hans Ericson.

”Kan inte riktigt se poängen”

I dag finns det i stället allt från små implantat med titanskruvar bakom öronen till små sändare som kan föra över ljud från ett skadat öra till ett friskt. Sedan några år tillbaka finns det också hörapparater med riktade mikrofoner av samma typ som i de nya hörglasögonen.

– Jag vet inte om det möjligen kan vara så att ljudupptagningen blir ytterligare litet bättre av att mikrofonerna sitter långt fram på skalmarna – annars kan jag inte riktigt se vad poängen med hörglasögon skulle vara, säger Hans Ericson.

Fakta: Hörselskador

Annica Lundbäck

ARTIKELN HANDLAR OM