Socialstyrelsen ska granska fallen

Socialministern: ”Det låter märkligt”

HÄLSA

Nu granskar Socialstyrelsen adhd-läkarna som arbetat åt läkemedelsföretaget Eli Lilly.

- Vi ska titta på om det här på något sätt kolliderar med jävsreglerna, säger generaldirektör Kjell Asplund.

Foto: Foto: SCANPIX
"Märkligt" Vårdminister Ylva Johansson reagerade på Aftonbladets uppgifter.

Aftonbladet berättade i går om överläkare Björn Kadesjö och professor Bruno Hägglöfs samarbete med läkemedelsföretaget Eli Lilly.

Kadesjö och Hägglöf är två av landets främsta experter på adhd. Läkemedelsföretaget Eli Lilly tillverkar en adhd-medicin, Strattera, som man hoppas få godkänd i Sverige av Socialstyrelsen.

Tysthetslöfte

Båda läkarna har anlitats av företaget, bland annat för att göra kliniska prövningar av läkemedlet. Sedan dess är de bundna av tystnadsavtal som löper fram till 2009 respektive 2012 och förbjuder dem att yppa "konfidentiell information" till tredje part.

Samtidigt arbetar båda åt Socialstyrelsen. Kadesjö som vetenskapligt råd och Hägglöf som medlem i styrgruppen för ett nationellt kvalitetsregister för adhd-behandling.

Vårdminister Ylva Johansson reagerade i går på uppgifterna:

- Jag känner inte till det här enskilda fallet. Men jag tycker på Aftonbladets beskrivning att det låter märkligt. Jag förutsätter att Socialstyrelsen hanterar och granskar det hela.

- Vi ska titta på om det här på något sätt kolliderar med våra jävsregler, säger Kjell Asplund.

Socialstyrelsen har klara regler för vilka kopplingar deras experter får ha till läkemedelsföretagen. Konsultavtal och liknande där läkaren själv får betalt av företaget godkänns inte. Däremot är det vanligt att vetenskapliga råd har deltagit i vetenskapliga prövningar av företagens preparat, enligt Kjell Asplund.

"Bör inte uttala sig"

- Har man en knytning till ett läkemedelsföretag, till exempel att man deltagit i en stor läkemedelsprövning, bör man inte uttala sig om just det läkemedlet när det gäller olika dokument från Socialstyrelsen. Däremot kan man inte förbjudas att uttala sig i andra frågor som inte har direkt med det berörda preparatet att göra.

Bruno Hägglöfs engagemang för företaget är enligt Kjell Asplund en fråga för kvalitetsregistrets huvudmän, landstingen.

Förtydligande:

Läs mer:

Irene Beertema, Leif-Åke Josefsson