Blir du ett monster när du ska ha mens?

Du kan lida av allvarlig sjukdom

Foto: Getty Images/Stone
tappar kontrollen En del kvinnor tappar helt kontrollen över sitt beteende dagarna före mens. Vissa har uppfört sig så illa att de har fått sluta på sina arbeten.
HÄLSA

Nyligen skapade artisten Camilla Henemark, 40, stora rubriker när hon skämde ut sig på ett charterflyg från Goa.

Hon förklarade skandalen med PMDD – en mycket svår form av PMS.

Vissa av de som drabbas mår så psykiskt dåligt att de överväger att ta sina liv – en gång i månaden.

Aftonbladet den 15 februari 2006 Camilla Henemark skyllde sitt uppförande på att hon led av en svårare form av PMS - PMDD.

Den 14 februari var sångerskan kraftigt berusad på ett flyg från semesterparadiset i Indien. Hon grovhånglade med sitt sällskap och var så aggressiv mot medresenärerna att hon fick omhändertas av kabinpersonalen.

I efterhand har Henemark gått ut och berättat att skandalen blossade upp i samband med en PMDD-

period. Tre dagar varje månad säger hon sig bli så djupt deprimerad och vansinnigt ilsken att hon lever farligt. Och hon är inte ensam.

Tre av fyra kvinnor får PMS veckan innan mens. Häftigt humör, ömmande bröst och huvudvärk hör till.

Tappar kontrollen

Men 3–7 procent av kvinnorna mår så dåligt att deras liv förstörs. De lider av PMDD, premenstruell dysforic disorder.

– Det är mycket, mycket allvarligt. Man blir som Dr Jekyll och Mr Hyde med extremt tvära personlighetsförändringar, säger Angelica Hirschberg, docent och överläkare vid Kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Vissa blir så nedstämda att de inte vill leva längre. De isolerar sig och blir apatiska. Andra tappar kontrollen över sitt beteende och får våldsamma raseriutbrott som går ut över familjen, arbetskamraterna eller helt okända på gatan.

– Det finns patienter som fått sluta på sitt arbete för att de betett sig så illa, berättar Angelica Hirschberg.

Det är främst de mentala symptomen som förvärras vid PMDD, som nedstämdhet, oro och irritation. Besvären dyker regelbundet upp veckan före mens, och försvinner när mensen sätter i gång. Forskarna vet inte varför vissa kvinnor drabbas hårdare än andra. Den enda behandling som i dagsläget har haft bevisad effekt är medicinering med antidepressiva medel.

Planar ut svängningarna

Men ny forskning kan bana väg. På Kvinnohälsan vid Karolinska universitetssjukhuset pågår just nu en stor internationell studie där man undersöker effekterna av ett nytt p-pillerliknande preparat.

– Vi tror att de som lider av PMDD är särskilt känsliga för hormonsvängningar. När hormonhalten stiger under menscykelns fem sista dagar påverkas transmittorsystem i hjärnan, som i sin tur styr hur vi mår. Till skillnad från vanliga p-piller, som innefattar hormonfria sockerpiller, ger det här preparatet en jämn dos hormoner för att plana ut svängningarna, säger Angelica Hirschberg, som ingår i forskningsgruppen.

Misstänker du att du lider av PMDD? Vänd dig i första hand till en gynekolog eller en psykiater.

Fyra hormoner som påverkar känslorna

Läs mer:

Ulrika Lundberg