Svensk McDonaldsmat farligare än dansk

– men EU vill ha den danska maten fetare

HÄLSA

Köpenhamn

Oljan på svenska McDonalds innehåller tio gånger mer farligt fett än oljan på McDonalds i Danmark.

Förklaringen finns i dansk lag och sunt förnuft säger att det är vi som har något att lära – men EU tycker tvärtom och vill förbjuda danskarnas hälsoiver.

Larmen kring hälsoriskerna med så kallat transfett, ett omättat fett som uppför sig som en mättad fettsyra, blir fler och fler. Transfettet anes höja risken för hjärt-kärlsjukdomar och detta har våra danska grannar tagit fasta på – som inga andra. De har föredömligt förbjudit alla livsmedel med mer än två gram transfett per 100 gram fett.

Och det är den hälsosamma begränsningen som EU-kommissionen nu vill sätta stopp för. De ser den som ett otillåtet handelshinder.

”Fullståndigt oförståeligt”

Skulle EU-kommissionen vinna en rättstvist i saken riskerar danskarna att få i sig upp till 16 gånger mer omättade fettsyror per McDonaldsmeny, visar en undersökning publicerad i tidskriften New England Journal of Medicine.

– För mig är det fullständigt oförståeligt att det inte är EU som ska rätta sig efter dansk lag, säger Steen Stender, överläkare vid Gentofte Amtssygehus, som står bakom undersökningen, till Reuters.

Studien har jämfört innehållet av omättat fett i McDonalds-måltider med pommes frites och friterade kycklingdelar i 25 olika länder. Mest omättat fett fanns i USA, elva gram.

Nyttigare inte sämre

I England innehöll samma måltid nio gram, i Sverige fem gram och i Danmark bara ett halvt gram omättat fett.

I studien jämförs också måltider från snabbmatskedjan KFC, mikrovågspopcorn, kex och kakor. Steen Stender säger till Reuters att resultatet visar att industriproducerade omättade fettsyror kan reduceras utan att priset ökar nämnvärt eller kvalitén försämras.

Karin Henriksson, TT-Ritzau