En riktig brakförkylning kan göra gott för kroppen

Men i framtiden kan vi få ett smart vaccin som klarar av alla avancerade virus

Foto: ablestock.com
HÄLSA

Förkylning kan vara riktigt önskvärd för din kropp.

Dels kan den stärka immunförsvaret, dels påminner den om att det är dags att ta ett par dagars vila.

Att skapa ett vaccin mot förkylningsvirus kanske kan gå en dag – men det är inte högprioriterat.

Förkylning är inte en sjukdom utan flera. De är virussjukdomar och virus har en förmåga att förändra sig, anpassa sig och ibland till och med ”gömma” sig i kroppen.

Att skapa ett vaccin mot alla dessa virusar är mycket svårt.

- Man kan inte proppa ett vaccin fullt mot alla. De kan också se olika ut på olika platser och de förändrar sig, säger Lars-Olof Hensjö, medicinsk chef för Sjukvårdsrådgivningen.

Chansing att göra vaccin

- Det är samma sak med influensavaccin. Man får chansa på fem, sex varianter när man tillverkar vaccinet.

Förkylning är en av världens vanligaste sjukdomar, men många anser att det är viktigare att hitta vaccin mot mycket farligare sjukdomar.

- Det kanske är malaria som är den vanligaste sjukdomen. Den och andra mycket farliga virusssjukdomar tycker jag i så fall man ska prioritera, säger Eva Fernvall, biomedicinare som sitter i Apotekets styrelse.

Men Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkareförening tror ändå att frågan om förkylningsvaccin kommer att bli löst i framtiden.

- Jag tror i och för sig att vi kan hitta en bot. Förr eller senare lyckas vi.

- Det gäller att designa ett smart vaccin mot de mer avancerade virusen - hiv som har en förmåga att ”gömma” sig i kroppen, och förkylningsvirus som ändrar sig hela tiden.

Överlevt i tusentals år

Kroppen blir immun mot en del av förkylningsvirusen med tiden. Små barn får många förkylningar; när vi är vuxna blir de färre.

Många läkare och alternativmedicinare anser att det är bra för kroppen att få en förkylning då och då. Inte bara för att stärka immunförsvaret.

- Det kanske finns något skäl till att just förkylningsvirusen kunnat överleva i tusentals år, kanske något bra skäl som vi inte känner till, säger Carola Lemne, vd för Danderyds sjukhus.

Flera av de läkare aftonbladet.se talat med anser att man behöver ha förkylning ibland. En höst- och en vårförkylning som varar i tre dagar är inget konstigt.

Överens

Problem är det först när man får återkommande förkylningar. Då har kroppen inte kunnat återhämta sig tillräckligt utan förkylningen återkommer och då kan man behöva hjälp.

Då behöver kroppen vila, det är traditionella läkare och alternativ-vårdare överens om.

Inom alternativmedicinen kan man hjälpa kroppens immunförsvar genom att ge immunförsvarsstärkande medel, enligt Bertil Dahlgren, läkare som använder sig av naturläkemedel.

Läs mer

Simone Söderhjelm, Charlotte Sundberg