"De skyllde på att jag nyss fött barn"

Marina svettades, tappade minnet och var jämt trött

Foto: Roger Lundsten
Marina Högström, 30, hade precis fått sitt första barn. Alla trodde att det var det som gjorde att hon rasade i vikt, svettades ymnigt och inte kunde sova fast hon var jättetrött. Det visade sig att hon fått sköldkörtelinflammation.
HÄLSA

Hon var enormt trött, men kunde inte sova. Hon rasade i vikt och svettades ymnigt. Marina Högström, nu 30, hade nyss fött sitt första barn. Men det var inte orsaken.

– Nej, jag hade fått en inflammation i sköldkörteln, som gjorde att kroppen gick på högvarv, säger Marina.

Det tog tid innan Marina Högström, som bor utanför Göteborg, fick rätt diagnos. För först sade man bara: ”Så här är det att ha fått barn.”

– Jag fick tjata mig till att få ta ett prov på sköldkörtelhormonerna, när jag förstod att det kunde bero på det, säger hon.

Krafterna är tillbaka

Nu har Marina hittat tillbaka till sig själv. Hon har fått rätt behandling och busar den här dagen med sönerna Oliver, 4, och Elias, 5 månader, i den första snön för året som precis fallit i Göteborgstrakten.

– Krafterna har kommit tillbaka, även om jag ännu inte går helt för fullt. Men jag har fått mycket kunskap om min sköldkörtelsjukdom. Nu känner jag mig trygg.

Två, tre månader efter förlossningen med första barnet Oliver fick Marina Högström en inflammation i sköldkörteln (postpartumtyreoidit). Det kan drabba kvinnor tillfälligt en tid efter förlossningen och innebär att sköldkörteln ­producerar för mycket hormoner.

Hormonerna styr ämnesomsättningen i kroppen. Om kroppen producerar för mycket hormoner går den på högvarv (hypertyreos), produceras det för lite går kroppen på sparlåga (hypotyreos).

Marina trodde som sagt först att alla hennes besvär berodde på att hon nyss fött barn, att hon ammade och att barnet hade kolik.

– Det började med att jag rasade i vikt. Det var ju trevligt i och för sig efter förlossningen. Men jag blev också darrig och fick hjärtklappning. Jag var jättetrött, men kunde ändå inte sova.

Inte i balans

Hon hittade hela tiden bra förklaringar, tyckte hon.

– Min pojke skrek på nätterna av koliken. Inte konstigt att jag inte sov. Mina järnvärden var säkert låga eller så var blodtrycket för lågt. Eller var det kanske något med blodsockret?

Marina svettades mycket, även när hon bara satt stilla, och fick ofta byta kläder.

– När jag var ute och gick med barnvagnen var jag som ett moln av ånga.

Marina kände sig inte heller i balans. Nej, hon kände inte alls igen sig själv.

– Jag har aldrig varit rädd att engagera mig och ta tag i jobbiga saker, till exempel. Men nu backade jag, rädd att få mothugg, i stället för att stå på mig. Det var jag inte van vid.

Marina arbetar i klädaffär, är social och vill gärna prata med folk och ha människor omkring sig.

– Men nu var det jobbigt att träffa andra och jag drog mig hellre tillbaka.

Något prov togs inte

Hon insåg till slut att något måste vara fel.

– Jag var på vårdcentralen 4–5

gånger, men fick till svar att ”så här är det att ha fått barn”. För alla prov som togs visade att mina värden var bra.

Något prov på sköldkörtelhormonerna togs dock först inte.

– Det var min mamma som fick mig att kräva det. Hon förstod att det kunde vara något med sköldkörteln. Hon har själv hypotyreos. Men det var inte självklart att jag skulle få ta provet. Jag fick tjata mig till det, säger Marina.

Hennes hormonvärden var skyhöga, visade det sig nu.

– Inte konstigt att min kropp gick på högvarv. Läkaren bad också om ursäkt sedan.

Marina bytte därefter både läkare och vårdcentral. Hennes höga värden började gå ner och hon kände sig allt bättre.

– Det var då jag förstod hur dåligt jag mått innan, säger hon.

Men hormonproduktionen minskade för mycket och värdena blev för låga. Marina hade nu fått låg ämnesomsättning, hypotyreos, i stället. Denna svängning i hormonerna är också vanligen övergående hos dem som drabbats efter förlossningen.

– Men hos en del kvarstår den här underproduktionen. Det hände mig, säger Marina.

Nu blev besvären raka mot­satsen. Värst var tröttheten.

– Den är svår att förklara och gick inte att skaka av sig. Det hjälpte inte hur mycket jag sov.

”Jag blev arg på mig själv”

Marina gick upp i vikt, trots att hon inte åt mer. Hon blev förstoppad, fick torr hud och började tappa hår, som också blivit torrt och sprött.

– Jag frös och kände mig ruggig, även när det var varmt. Och jag blev disträ.

Marina hade alltid haft knivskarpt minne när det gällde till exempel klockslag och datum. Men nu måste hon skriva upp allt.

– Jag blev arg på mig själv för att jag glömde bort saker. Jag måste till och med göra inköpslista, som jag aldrig behövt tidigare när jag handlade.

Marina fick behandling med läkemedel med syntetiskt sköldkörtelhormon för att ersätta bristen. Tablettdosen ställs in individuellt för att hitta rätt nivå – och effekten kan ta tid.

– Det tog cirka 1,5 år innan jag kände mig frisk igen och fick krafterna tillbaka. Det var inte bara att ta en penicillinkur och så blev man bra.

Marina gick också med i patientföreningen för sköldkörtelsjuka för att få mer information.

– Där fick jag till exempel veta att man ska kolla ämnesomsättningen oftare än vad man sa på mödravården.

Marina blev så gravid igen, med Elias.

– Den här gången blev jag gravid med en gång när vi bestämt att vi ville ha ett barn till.

Det hade tagit längre tid med första barnet Oliver.

– Jag tror att jag kan ha haft hypotyreos redan innan jag blev gravid första gången. Jag hade då haft svårt att få barn och hade haft två missfall. Jag hade gått upp i vikt och varit trött, men som jag då skyllde på jobbet. Det fanns också sköldkörtelsjukdom i släkten.

Symptomen kommer smygande

Marinas varningstecken

Kräv att få ta ett blodprov på sköldkörtelfunktionen om du till exempel utan förklaring:

Testa dig!

Kan det vara något fel med sköldkörteln?

Ann-Cathrine Björnör Carlsson