Doktorn: ”Jag blev friskare och smalare”

Åt mera fett – gick ner i vikt

HÄLSA

Hon var en fet och sjuk läkare.

Som blev frisk och smal genom att äta mer fett.

Men det får läkaren Annika Dahlqvist inte berätta för sina patienter.

Foto: Lars Rosengren
Åt fett - blev smal Nu väger Annika Dahlqvist 65 kilo.

Historien om allmänläkaren vid Njurunda vårdcentral är en både ond och en god saga. Och än vet man inte om den ska sluta lyckligt eller inte.

Annika Dahlqvist har kämpat mot sin övervikt i hela sitt vuxna liv.

– Jag vägde 80 kilo. Mitt självförtroende var grundligt rubbat. Jag var sjuk i en massa olika sjukdomar och visste att jag måste gå ner i vikt. Men jag klarade inte av det.

Varken att skära ner på fett eller att leva på filmjölk och All-Bran-flingor hjälpte.

”Hon rasade i vikt”

Inte förrän hon hon fick höra om ett försök som hennes medicinstuderande dotter deltagit i vid Umeå universitet gick det upp ett ljus.

– Min dotter ingick i en grupp studenter som skulle leva på lågkolhydratkost. Hon, som aldrig varit överviktig, rasade i vikt.

Annika Dahlqvist bestämde sig för att själv testa metoden som går ut på att äta ytterst lite av kolhydrater men desto mer av fett och protein.

– Jag gick ner ett kilo i veckan och min mag- och tarmkatarr försvann efter bara ett par veckor. Humöret och energin steg.

Som den läkare hon är började Annika Dahlqvist fundera över hur det här egentligen hängde ihop. Hennes matvanor skiljde sig markant mot Livsmedelsverkets rekommendationer och hon började leta efter den forskning som stöder den kolhydratrika och fettfattiga kost som vi lär oss är bra.

”Inget vetenskapligt stöd”

– Men det finns inga vetenskapliga bevis för de råden. Det har ju kommit ett stort antal studier som visar att vi blir friskare och smalare av att äta mättat fett - tvärtemot vad våra myndigheter säger.

Men är inte du lite flummig, ändå?

– Nej, jag är inte det minsta flummig. Jag har undersökt vilket vetenskapligt stöd Livsmedelsverket har för sina råd. Men de har ju inget!

Annika Dahlqvist förbjöds av vårdcentralen där hon jobbade att berätta om sina erfarenheter för patienter. Det slutade med att hon tvingades säga upp sig.

Läs mer:

Fler artiklar:

Karin Ahlborg