Varför har vi inga klara regler?

Expertens svar om transfetter

HÄLSA

Både konsumenter och industrin längtar efter riktlinjer.

Hur mycket transfett ska maten få innehålla?

– Vi rekommenderar att man minskar på intaget, säger Wulf Becker, professor i näringslära vid Livsmedelsverket.

Professor Wulf Becker.

Inte nog med att transfett är ett nära nog obegripligt begrepp, Livsmedelsverket själva ökade på förvirringen ytterligare på sin hemsida.

Varför pratar ni om mättade fetter i samma andetag som transfetter?

– Ja, vi tycker att man ska begränsa både intaget av mättade fetter och transfetter.

Men det är ju väldigt förvirrande för oss konsumenter.

– Det beror ju också på att det finns transfetter i de mättade fetterna också.

Men det finns ju inget som talar för att de naturliga transfetterna i mjölk och kött skulle vara skadliga?

– Det finns heller inga bevis för att de inte skulle vara skadliga. Men det är väldigt, väldigt små mängder naturligt transfett i det mättade fettet så man får inte i sig så mycket.

Varför är det helt omöjligt för en konsument att kunna se om en vara innehåller industri-transfett?

– Om det är härdat fett så ska det anges.

Men jag har produkter framför mig som innehåller transfettsyror och innehållsdeklarationen på dem skiljer sig inte alls från liknande varor utan transfett.

– Det handlar nog om en felmärkning.

Tror du att det danska livsmedelsverket är lite tuffare mot industrin eftersom det lyder under familje- och konsumentdepartementet än vad det svenska är som lyder under jordbruksdepartementet som också har livsmedelsindustrin på sitt bord?

– Svårt att svara på. Det borde du kanske fråga departementet.

Läs mer:

Tidigare artiklar:

I Aftonbladet i dag:

Karin Ahlborg