”Allt transfett borde redovisas”

Karin Ahlborg chattade med läsarna

HÄLSA
Aftonbladets matreporter Karin Ahlborg.

Karin Ahlborg säger: Hej! Jag är redo att börja nu.

Bea säger: Hej karin. Kan du förklara hur det ligger till med transfetter, hur farligt är det egentligen för människan att få i sig dessa.MVH Bea

Karin Ahlborg säger: Forskare är väldigt eniga om att transfetter är en direkt orsak till hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom finns det misstankar om att de kan orsaka allergier, för tidigt födda barn och att man lättare går upp i vikt.

Anita säger: Hej Karin. Nu blir man ju vilseledd vad det gäller transfetter, vad ska man äta och inte äta

för att inte riskera att få i sig farligt fett.Hur är det med kaffebröd som säljs över disk?

Karin Ahlborg säger: Eftersom det inte finns någon regel för att ange om det finns farliga transfetter i livsmedel så är mitt enda - och lite krångliga råd - att fråga. Fråga tillverkarna om de använder fett som innehåller transfettsyror.

annie säger: Hej Karin! Hur är det egentligen - var det inte mycket snack för ett tag sedan om att rapsolja var BÄTTRE än olivolja? Var det bara just snack?

Karin Ahlborg säger: Nejdå, rapsolja som är kallpressad är en av de nyttigaste oljorna med hög halt av omega 3.

anonym säger: hej karin :D.

Jag undrar, ska man tro på vad de säger i nyhetsrubrikerna om fetter, och att choklad är bra och gör en smartare ? Tack på förhand

Karin Ahlborg säger: Jag vet inte riktigt vad du syftar på? Var det artikeln för ett par dagar sedan som berättade att det amerikanska godisföretaget Mars ska forska på hur bra choklad egentligen är?

Tomas säger: Varför tror du att livsmedelsverket inte agerar mot transfetter?

Karin Ahlborg säger: Rent personligen tycker jag att det är ett problem att Livsmedelsverket lyder under jordbruksdepartementet som ju också har hand om livsmedelsindustrin. Det är känsliga saker att gå emot de mäktiga ekonomiska intressena.

Arne säger: Rekommender du att använda riktigt smör på brödet och i matlagning?

Karin Ahlborg säger: Ja, hemma använder vi bara smör och kallpressad rapsolja i matlagning och Bregott, som är en blandning av smör och kallpressad rapsolja, på mackorna.

Grädde säger: Jag har alltid ätit Becel eftersom jag trott det är nyttigt. Nu säger några att Bregott är bättre? Måste man hälla olivolja på brödet för att äta nyttigt fett?

Karin Ahlborg säger: Det här är ju en stridsfråga om vad som är nyttigt fett och inte. Enligt ett stort antal läkare och forskare över hela världen är myten om det farliga fettet i smör, grädde och mjölk just en myt. Becel, som marknadsförs som ett hälsoalternativ, innehåller relativt höga halter omega 6 i förhållande till omega 3. Bregott har en bättre balans även om jag inte kan kvoten i huvudet.

oskar säger: är det inte så att lagom är bäst? Så även om jag äter transfetter, i lagom mängd är det pkej, som allt annat här i livet?

Karin Ahlborg säger: Det är klart att små mängder transfett inte dödar dig. Grejen med de industritillverkade transfetterna är att de inte fyller någon funktion heller, de uppstår inte på grund av att vi ska ha i oss några andra nyttiga saker utan är en rent ekonomisk fråga för industrin. De fyller inget behov för konsumenterna.

Christer Johansson säger: Hejsan Karin: Varför går det inte att lagstifta ang fetter i maten, vi konsumenter vill kunna läsa på produkerna vilka fetter som finns, detta är ju mygel..

Karin Ahlborg säger: Livsmedelsverket har inte velat agera i frågan om transfetterna utan vill invänta ett EU-beslut. Danskarna bestämde sig för att lagstifta om transfetter utan att invänta ett EU-beslut. Jag tycker absolut att transfettinnehåll ska redovisas så att man själv får ta ställning till vad man vill äta.

Greger säger: Alltså vad är transfetter egentligen?

Karin Ahlborg säger: Knepigt, framförallt. Transfett är en fettsyra med ett visst utseende som varken gör den mättad eller omättad. Transfettsyror finns i små mängder helt naturligt i mjölkprodukter och kött från idisslare och ingen tror att de är farliga. I industrin uppstår transfetterna när flytande olja kemiskt omformas till ett fast fett.

marie säger: hur påverkar transfetter foster

Karin Ahlborg säger: Det danska livsmedelsverket skriver i sin sammanfattning av de studier som gjorts att det behövs mer forskning just på hur foster påverkas. Men man misstänker att foster vars mammor äter stora mängder transfetter får sämre tillväxt och kan födas för tidigt.

Greger säger: Finns det något man kan vara säker på att det inte finns i?

Karin Ahlborg säger: Livsmedelsindustrin i Sverige har tagit stort intryck av den debatt som förts och frivilligt sänkt innehållet av transfetter i maten. Men, som vårt test visar, finns det inget säkert sätt att läsa sig till om det finns transfetter. Det måste det till en lagstiftning om.

Dan Ståhl säger: Jag har läst att i tidigare artiklar i Aftonbladet på temat Transfetter så har ni skrivit att de ibland ersätts med palmolja, vilket är minst lika skadligt. Visste du att nästa alla spädbarn pulver mat produkter som välling, gröt m.m innehåller palmolja. Vet du varför?

Karin Ahlborg säger: Just palmolja vet jag inte så mycket om. Jag undrar om det inte beror på att palmolja innehåller mättat fett till största delen, som vissa anser att det inte är bra och det finns ett miljöperspektiv på palmoljan. Om det används flitigt av industrin så beror det på att det är en billig olja.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

Nelson säger: Hej! Kommer aftonbladet att undersöka om det finns vetenskapliga studier som talar för att mättat fettär farligt? Jag har hört en del som säger att det inte finns sådana studier. Det blir ju konstigt i så fall, då måste vi ju verkligen undersöka vad som är rätt och ifrågasätta de kostråd vi hittills har lärt oss. Tänk om fler saker är fel?!

Karin Ahlborg säger: Jag har också, från läkar- och forskarhåll, hört att det inte finns någon hållbar forskning som stöder rådet att låta bli mättat fett. Och det är förstås viktigt att vi får en opartisk genomgång av all den forskning som finns utan att det går prestige i frågan.

Moderator säger: Tack alla som har chattat - och tack Karin Ahlborg!

Läs mer:

Tidigare artiklar:

ARTIKELN HANDLAR OM