Hans fick sitt hår tillbaka

"Värt varenda krona"

HÄLSA

Knappt 30 och redan tunnhårig? Nu finns metoderna som räddar kalufsen. Aftonbladet var med när Hans Olsson, 35, gjorde en hårtransplantation.

Foto: Johan Bävman
Före transplantation – och efter.

Hans Olsson började tappa håret redan i 25-årsåldern. Eftersom han var så ung och dessutom jobbar som hårfrisör kände han att det var viktigt att få tillbaka sitt utseende.

– Jag har testat alla mediciner mot håravfall: Rogaine, Propecia, Recrea?

Han gjorde sin första transplantation med stripmetoden för tio år sedan, när tekniken var så gott som ny.

– Men jag tyckte inte att resultatet blev tillräckligt bra, därför vill jag göra en till nu, säger Hans.

Klockan är strax före åtta på onsdagmorgonen. Hans Olsson sitter bekvämt tillbakalutad i stolen i operationssalen. Framför sig har han en stor platt skärm. Den visar inga hjärtkurvor, men väl en film med Bruce Willis.

Operationen tar en dag

Att göra en hårtransplantation är nämligen mycket tidskrävande – hela operationen tar drygt en dag att utföra, så lite underhållning gör att timmarna går fortare. Kostsamt är det också.

Hans har hittills lagt ut minst 60?000 kronor på sitt hår och ska betala ytterligare 90?000 för det nya, förbättrande ingreppet.

– Men det är värt varenda krona. Det ger livskvalitet och glädje, säger Hans.

Mer naturligt resultat

En hårtransplantation innebär att man flyttar hårsäckar från en del av huvudet till en annan. Män tappar håret på främre delen av hjässan och högst upp på huvudet, medan nackhåren är programmerade att stanna livet ut.

Vid operationen tar kirurgen därför hårsäckar från den bakre delen av skalpen och placerar dem där patienten är tunnhårig. Läkaren kan bara plocka upp till 2 500 hårsäcksgrupper vid varje behandlingstillfälle, så det är viktigt att sätta dem på rätt ställe.

– Jag hade valt att prioritera luggen förra gången, eftersom den ramar in ansiktet, den här gången blir det hjässan som prioriteras, säger Hans.

Han visar var han gjorde transplantationen förra gången. Håret ser lite buskigt ut, men i övrigt går det inte att upptäcka att det är "falskt".

– Jag tycker att det blev lite för glest. Som du ser är det inte så välgjort heller. Med den nyare tekniken kan läkaren imitera hårets riktning, så att det blir mer naturligt.

Kirurgen Demir Ilter använder FUE-metoden (Follicular Unit Extraction) den modernaste tekniken för transplantation. Han har själv designat en minimal nål med vilken han tar ut hårsäckarna med stor precision.

Plockar ut hårsäckar

Demir börjar med att raka Hans Olssons huvud. Därefter lägger han lite lokalbedövning och sprutar in koksaltlösning, som får huvudet att svullna en aning.

– Vätskan gör att det blöder mindre, förklarar Demir.

Det kommer trots allt lite blod när doktorn plockar ut hårsäckarna med nål, men det är inte så farligt. Jag frågar Hans om han känner när doktorn opererar.

– Nej. Men jag märker ju att han gör något, men det gör inte ont, säger han.

Demir, som har varit kirurg i många år, konstaterar att kvinnor i allmänhet är de smärttåligaste och enklaste patienterna.

– Och vältränade idrottsmän. som fotbollsspelare, är de känsligaste, konstaterar han leende.

Demir väljer ut de strån som ser friska och starka ut, lägger dem i små glasskålar och håller noggrant räkningen. Patienten betalar per hårsäcksgrupp, så det är viktigt att inget går till spillo. Under tiden får Hans ligga och titta på film.

– Det är faktiskt riktigt avslappnade, säger han glatt.

Skissar på hjässan

När alla hårsäckarna har plockats bort ritar Demir ett mönster på Hans huvud, ett slags skiss över hur håret ska sättas tillbaka.

– Vi är noga med att det ska bli snyggt även på sikt, för de här håren sitter livet ut, säger Demir.

Nu börjar fas två: att placera hårgruppscellerna i rätt vinkel efter "ritningen". Sköterskorna utför jobbet med hjälp av starka förstoringsglas. Klockan visar på sen eftermiddag när jobbet är avslutat.

Hans Olsson lämnar kliniken med en sårig skalp, men med hopp om att få en betydligt fylligare frisyr på sikt.

– Det känns bra och gör inte ett dugg ont, säger han.

Det "nya" håret växer i några veckor till, för att sedan falla av. Det är helt enligt planerna – operationen gör att hårsäckarna får en chock och går in i en vilofas. Först efter tio månader kan Hans stoltsera med sin nya look.

– Jag är jättenöjd, säger han. Men nu funderar jag på att göra en operation till..

Hans sätter betyg på fem hårmetoder

Att tappa håret är oftast ärftligt

Håravfall är oftast ärftligt. Hos män är det känslighet för testosteron som gör att håret tunnas ut.

Sara Milstead