Blodprovet visar din vitaminbrist

HÄLSA

Känner du dig trött och hängig?

Du kanske har vitamin- eller mineralbrist?

Ett enkelt blodprov kan ge svar.

Birgitta Bergman.

Birgitta Bergman på Hälsokliniken i Stockholm har arbetat med blodanalys i 15 år. Den metod hon använder kan spåra näringsbrister som den vanliga hälsovården missar. I Sverige undersöks traditionellt blodserumet vid en blodanalys. Men på Hälsokliniken, liksom på sju andra kliniker i Sverige, analyseras i stället blodcellerna, vilket ger ett annat resultat.

Mineralanalys ovanligt

- 75-98 procent av blodets mineraltillstånd finns inuti blodcellen. Att blodserumet, vätskan kring blodcellerna, visar mineral- och vitaminbrist är ovanligt. Dessutom växlar de värdena lätt. Inne i blodcellen är de betydligt stabilare, säger Birgitta Bergman.

Blodproverna skickas till ett forskningslaboratorium i Tyskland som kontrollerar blod på cellnivå. I Tyskland sysselsätter mineralanalyser forskare och professorer. Här hemma är mineralanalyser inte riktigt

accepterade.

- Det är märkligt. Ingen tycker att det är konstigt att en person som har järnbrist, vilket vi mäter i Sverige, ordineras extra järn. Varför skulle det vara konstigare att utreda zink-, koppar- och selenbrister, livsviktiga mineraler som kroppen behöver för att kunna tillgodogöra sig vitaminer och proteiner och överhuvudtaget fungera, säger Birgitta Bergman.

Till hennes klinik kommer folk som känner sig trötta, hängiga, har regelbunden huvudvärk eller en mage som krånglar.

Orsakerna till symptomen kan förstås vara många, men samtliga symptom kan vara tecken på vitamin- och mineralbrister.

"Ett sätt att ändra sina vanor"

- Våra patienter har ofta fått höra i den vanliga vården att det inte är något fel på dem, trots att de känner sig riktigt nergångna. Våra blodprov kan då visa grava underskott på till exempel magnesium, zink och koppar.

Tyvärr kan aldrig en multivitamintablett balansera upp en brist, menar Birgitta Bergman. Och hon rekommenderar inte människor som bara vill ha en kasse piller att göra blodanalys.

- Det här är mycket mer än så. Det är ett sätt att förändra sina levnadsvanor.

7 viktigaste mineralerna – därför behöver du dem

Anna-Lena Sventelius