Bröstmjölk kan stoppa cancer

Svenska forskare: Proteinet Hamlet dödar cancerceller

HÄLSA

Proteinet Hamlet kan vara ett av framtidens botemedel mot cancer. Svenska forskare har visat att protein från bröstmjölk dödar cancerceller utan att skada friska celler.

Svenska forskare har testat Hamlet på människor i två mindre studier. Det ger forskarna hopp om att Hamlet kan vara framtidens botemedel mot cancertumörer på hud, slemhinnor och hjärntumörer, skriver Svenska Dagbladet.

Proteinet har botat vårtliknande hudtumörer, papillom. Ett 40-tal patienter med vårtor som inte gått att bota deltog i försöket. Efter två år hade behandlingen med Hamlet gett positiva resultat.

80 procent blev friska

Hos åtta av tio patienter försvann vårtorna. De hade inte kommit tillbaka när studien avslutades.

Papillom är en variant av det virus som orsakar cancer i livmodern. I den andra studien undersökte forskarna om proteinet var effektivt mot cancer i urinblåsan. Nio personer fick Hamlet insprutat i urinblåsan och cancercellerna dödades.

I djurförsök har råttor med cancer i hjärnan fått Hamlet injicerat. Cancercellerna försvann men friska celler påverkades inte.

Resultaten har publicerats i The New England Journal of medicin.

Ytterligare forskning krävs

Hamlet upptäcktes när forskare i Lund sökte efter naturlig antibiotika i bröstmjölk. Cancerceller som fanns i provrören under försöket dog. Ett stort antal forskare i flera länder arbetar nu för att få reda på mer om hur Hamlet fungerar. Än så länge har inget läkemedelsföretag börjat forska på Hamlet, därför är det osäkert när proteinet kan bli ett läkemedel.

Carl-Magnus Fagerholm