Nytt hopp om medicin till svårt sjuk pojke

Sjukhus går emot politikers beslut

HÄLSA

Den åttaårige pojken i Halland med en mycket ovanlig sjukdom kan komma att trots allt få den nya, dyra medicin som länssjukvårdsnämnden sagt nej till.

På tisdagen beställde sjukhuset i Halmstad den nya medicinen åt pojken, skriver Göteborgs-Posten.

Sjuåringen lider av Hunters sjukdom. Den påverkar många organ i kroppen och är dödlig. Medicin har tidigare saknats, men nyligen godkändes ett nytt preparat av USA:s läkemedelsverk FDA.

Länssjukvårdsnämnden har dock sagt att den vill vänta på ett europeiskt godkännande. Enligt GP beslöt nämndens presidium vid ett extra sammanträde på tisdagen att stå fast vid det.

Ny situation

Men länssjukhuset i Halmstad gjorde en annan bedömning. Barnklinikens verksamhetschef anser att situationen förändrats efter USA:s godkännande och lämnade på tisdagen en framställan om kostnadstäckning för behandling av pojken.

Läkemedlet beräknas kosta fyra miljoner kronor per år. Hur det ska finansieras är inte klart.

– Det är inte särskilt konstigt egentligen. Sådana här beslut fattar vi inom vården varje dag. Det finns blödarsjuka vars medicin kostar det dubbla, säger sjukhusdirektör Anders Dybjer.

Licens utfärdad

Ordföranden i den politiskt tillsatta länssjukvårdsnämnden, Bengt Eliasson (fp), har tidigare sagt till TT att nämnden inte alls diskuterat den ekonomiska delen av frågan om pojkens medicin.

Det svenska Läkemedelsverket har tidigare utfärdat en licens för användning av det nya läkemedlet.

Tidigare artiklar:

TT