Varning för farliga naturmedel

Här är produkterna som kan göra dig sjuk

HÄLSA

Svenskarna lägger ner omkring 2 miljarder på naturläkemedel, vitaminer och kosttillskott varje år. Men flera produkter på marknaden är direkt farliga – och nu går Läkemedelsverket ut med en varning.

– Det finns en omfattande verksamhet med skumma produkter, säger Björn Beermann, professor vid Läkemedelsverket.

Se upp för pillren Var noga med att bara köpa godkända naturläkemedel eller kosttillskott från betrodda leverantörer. Annars kan du råka ut för skador, varnar Läkemedelsverket.

På internet har tillgången till olika så kallade naturmedel och kosttillskott formligen exploderat. De sägs kunna bota allt från dålig hy och ledsmärtor till astma och impotens – men i själva verket kan fler av dem ge upphov till svåra skador.

Nu har Läkemedelsverket sammanställt en lista över farliga produkter, som myndigheter i olika länder av en eller annan anledning har uppmärksammat och varnat för det senaste året.

– Vi vill informera om att det finns en rad produkter som kan vara väldigt skadliga, och understryka vikten av att man bara köper godkända naturläkemedel. Påstås det att preparatet i fråga kan bota något, men inte är märkt naturläkemedel – då är det inte godkänt, säger Björn Beermann.

– Detsamma gäller kosttillskott, som man bara ska köpa av betrodda leverantörer.

Vad är betrodda leverantörer?

– Större svenska kedjor, som Naturapoteket och liknande. De brukar veta vad de tar in, säger Björn Beermann.

I december förra året gick Läkemedelsverket ut med en varning för ett ayurvediskt preparat som kunde orsaka blyförgiftning. Sedan dess har flera länder varnat för just ayurveda-medel.

– Med dessa ska man verkligen iaktta försiktighet. De är inte godkända som naturläkemedel och flera av dem har visat sig innehålla tungmetaller. Produkter med kinesiska namn som lovar underverk tycks också vara en skum grupp, säger Björn Beermann.

Här är de giftiga och skadliga produkterna:

Läs mer:

Annica Lundbäck