Var medvetslös – väcktes av sömnpiller

Nytt hopp för svårt hjärnskadade

HÄLSA

Flera svårt hjärnskadade patienter har de senaste åren oförklarligt vaknat upp ur komaliknande tillstånd, börjat röra sig och kunnat tala.

Alla har de behandlats med ett och samma läkemedel – sömnmedlet zolpidem.

När Louis Viljoen från Springs i Sydafrika blev påkörd av en lastbil skadades hans hjärna så svårt att han hamnade i ett tillstånd av djup medvetslöshet. Hans läkare trodde inte att han någonsin skulle återfå medvetandet, och var säkra på att han skulle dö.

I fem år låg han tyst, orörlig och oförmögen att kommunicera med sin omvärld. Men när hans läkare en dag gav honom sömnmedlet zolpidem, för att se om det möjligen kunde lugna de ofrivilliga spasmer som ideligen drabbade patientens vänstra arm, hände något mirakulöst.

Louis Viljoen gav ifrån sig ett lätt stönande ljud och vände huvudet mot sin mor, som satt bredvid hans säng.

– Jag frågade: ”Louis, kan du höra mig?” Och han svarade: ”Ja”. Jag sade: ”Säg hej, Louis.” Han sade: ”Hej, mamma”. Jag kunde inte tro det. Jag bara grät och grät, berättar hans mamma för The Guardian.

”Det är exceptionellt”

Sedan dess har Louis Viljoen fått zolpidem varje dag i sju år. Medicinen gör att han återfår medvetandet, kan tala och röra sig i drygt två timmar. Sedan återgår han till sitt vegetativa tillstånd, men när han vaknar upp nästa dag är det som om han bara har sovit en stund. Han minns vad han talade om föregående dag och kan fortsätta diskussioner som inleddes då.

Hans läkare, Wally Nel, säger till The Guardian att han än i dag inte förstår hur det kan fungera.

– Efter Louis har jag behandlat 150 hjärnskadade patienter med zolpidem och har sett förbättringar hos ungefär 60 procent av dem. Det är exceptionellt.

Inleder studie

Läkaren Ralf Clauss, som undersökt Louis Viljoens hjärna, instämmer.

– Vi röntgade Louis hjärna innan och efter han fick zolpidem. Områden som såg svarta och döda ut började lysa av aktivitet efteråt. Jag blev helt mållös – och det är jag fortfarande, säger han till The Guardian.

Efter att fallet uppmärksammats i vetenskapliga tidskrifter har flera liknande händelser rapporterats från hela världen. Inom kort hoppas forskare i Sydafrika kunna inleda en kontrollerad studie för att ta reda på exakt vad som händer i patienternas hjärnor.

– Det pågår något märkligt och underbart här, och vi måste gå till botten med det, säger Wally Nell.

Annica Lundbäck