”Min kropp fick ny form efter bebin”

Schlagerstjärnan Sahlene om en bruten svanskota, mammaliv och 18 extrakilon

1 av 4 | Foto: Sara Ringström
”Min första tanke när jag såg henne var ’Jasså, var det du som kom’. Det blev jag så glad för”, säger Anna och busar med dottern Lily.
HÄLSA

Anna Sahlene är ingen glamourmamma. När artist­kollegorna kliver upp på scenen dagar efter förlossningen tar hon tokmamma­ledigt.

För gästspel som här i Kropp & Hälsa går Anna Sahlene hårt på devisen ”fake it til you make it” och lovprisar sminktricks och brun-utan-solprodukter. Utanför strålkastarna tar en annan Anna över:

– Åh, vilka vallningar man får! Det sprutar hormoner. Jag svettas som ett djur, brösten droppar och bäckenet är helt uppluckrat. Det är halvdekigt. Och jag är blödig – grinar för allt! Vi har pratat om att adoptera länge, men plötsligt känns det ännu viktigare. Bara tanken på att det föds ett litet barn som kommer att fara illa känns helt outhärdlig nu.

Den sista maj blev Anna och sambon Jimmy Wahlsteen, 31, stolta föräldrar till Lily Evita, ”världens sötaste”.

– Jag är så otroligt lycklig för lilla Lily, säger hon varmt.

Gav allt i schlagerfestivalen

I våras gav Anna, som egentligen heter Sahlin i efternamn, järnet i sin tredje melodifestival – höggravid och råsexig. Hon lämnade schlagerkarusellen med en femteplats i delfinal och fortsatte till TV4:s fredagssatsning ”Rampfeber”, där hon och duettkavaljeren Fredde Granberg tävlade till sig en plats i semifinalen.

Men där tog det stopp.

Anna hade blivit tung och ovan i sin växande kropp. På väg upp för en trappa tappade hon balansen och föll framåt. Den stora magen slog rakt i en tvär trappstegskant.

Chockad och med smärtor åkte hon till sjukhuset. Smällen tog precis på moderkakan, uppstår en blödning i den måste barnet ut omedelbart.

Hon lades in för dygnetruntbevakning, sex veckor före beräknat datum.

– Det var en mardröm! Men det hade gått bra och vi fick snart veta att bebisen mådde fint, berättar hon överslätande. Jag har aldrig ramlat förut, det var ju typiskt att det hände just då.

– Fallet blev en väckarklocka, det var dags att varva ner. Sista tiden ockuperade jag tv-soffan.

Helt mammaledig

Anna bygger som bäst på sin solokarriär.

När många av hennes artistkollegor står i strålkastarljuset dagar efter de fått barn väljer Anna att bryta och vara mammaledig på heltid.

– Man är inte så kaxig när man precis fött barn, säger hon med ett snett leende.

– Det är verkligen ingen pik mot dem som fortsätter. Många frågar vad jag tycker om mina kollegor som kör efter ett par dagar. Det kanske funkar för dem, men jag skulle inte palla det. Jag har ingen lust heller, jag vill bara vara med min bebis.

Valde barn framför karriär

Hon är inte rädd att beslutet dödar och gräver ner karriären.

– Men jag kanske är naiv. Äh! När jag var yngre funderade jag mycket så: ”Går det att hålla sig kvar efter 23?” ”Och när jag blir gravid, är det slut då?”. Men det går inte att lägga vikt vid sådant. Jag blir äldre och jag vill ha barn, det är inte förhandlingsbart.

Tanken är att hon ska dela föräldraledigheten med sambon Jimmy, som också är musiker.

I höst drar hon igång studioarbetet med sin tredje platta och till jul står hon åter på scenen i en show med Triple & Touch.

Nu börjar jakten på toppformen.

Bröt svanskotan

Att komma i gång med träningen är en utmaning för alla nyblivna mammor. Anna fick en usel start. Under förlossningen krystade hon sönder svanskotan. Den första tiden som mamma till Lily har hon varit bedövad av smärta. Hon kan fortfarande, tre månader senare, inte sitta rakt.

– Det kändes inte så mycket när jag bröt den. Men efteråt... Det har gjort djävulusiskt ont. Räddningen har varit alla lyckohormoner. Fy, det här unnar jag ingen.

Läkarna har varnat att det kan ta ett år för en bruten svanskota att läka. Ibland måste en operation till. Men Anna berättar att hon haft tur, hennes har läkt fort och om några veckor räknar hon med att kunna röra sig som vanligt igen.

Anna Sahlene kan slå en som söt och timid. Men hon är dynamit förklädd till smällkaramell. Eller kanske som en Porsche – mycket mullrande motor i liten kropp.

– Det ska vara fysiskt. Jag vill kunna dra igång stämningen, röra mig över hela scenen utan att flåsa i micken. Min kondition får aldrig vara det som gör att framträdandet inte blir bra.

Ny kroppsform

Under graviditeten gick hon upp från 50 kilo till 68. Det mesta har redan rasat av. Genetiskt, gissar Anna, som inte ens försökt bli av med graviditetshullet. ”Jippi” tänkte hon när vikten närmade sig match och hon försökte dra på sig sina gamla brallor. Men icke!

– Kroppen har fått en ny form, höfterna har blivit bredare, så det gick inte ändå.

– 18 extrakilon är mycket på mig, allt blev tungt. Att vara smal är något jag alltid tagit för givet, nu uppskattar jag det på ett annat sätt än fåfängt.

Trettiostrecket passerade hon höggravid med festfanan nerhalad. Men i november firar hon med en mastodontskiva.

– Målet är att vara snygg tills dess.

Vill få mer styrka

Så fort svanskotan läkt ska hon grunda med promenader. Vikten är hon nöjd med, det är styrka Anna vill åt.

Hon har tagit hjälp av en personlig tränare tidigare och är inne på att göra det igen.

– Jag har inte disciplinen själv. Min kropp är väldigt tjejig och jag har svårt att bygga muskler. Sist nådde jag resultat jag aldrig skulle varit nära utan en PT.

– Vet du – om jag fick göra om något under graviditeten skulle jag ha tränat upp ryggmuskulaturen i förväg. Lily vill inte sova i vagnen, hon ska upp och bäras. Jag är riktigt trött i ryggen.

Och så var det det där med scenflåset. Att springa är öken konstaterar Anna snabbt och flirtar i stället med ”den sköna pensionärssporten stavgång”. Det har hon läst ska göra underverk, även om det ser lite fånigt ut.

– Men så glamourös är jag inte att jag skäms för sånt. Jag kanske kan göra det till en ny trend?

Känd sedan Bullerbyn

Läs också

Ulrika Lundberg