Nytt vaccin ska hjälpa ”öronbarn”

Ska få bort öron- och bihåleinflammationer

HÄLSA

Washington

Amerikanska forskare hoppas att ett nytt vaccin ska utrota öron- och bihåleinflammationer hos barn. Försök på människor har inletts.

Det nya vaccinet angriper bakterien Nontypeable Haemophilus influenzae (NTHi), som är den huvudsakliga orsaken till öron- och bihåleinflammation, liksom luftrörskatarr hos vuxna.

Professor Michael Pichichero vid University of Rochester Medical Center leder försöken. Han säger att till skillnad från andra vaccin syftar det här inte till att rädda liv, utan att lindra sjukdomsbesvär.

– Vi är nu i det skedet där vi söker vaccin som gör livet lättare, säger han.

Öroninflammationer är inte dödliga, men kan ge stora skador hos vissa barn. Enligt Pichichero drabbas 83 procent av amerikanska barn av minst en öroninflammation före tre års ålder och i del fall leder sjukdomen till bestående hörselskador. Infektionerna tvingar också föräldrar och barn till läkarbesök och är den främsta faktorn bakom förskrivning av penicillin. Experter är ense om att antibiotika överanvänds i USA vilket är kostsamt för samhället och bidrar till att skapa resistenta bakterier.

Forskarna vid Rochester har hjälpt till att utveckla vaccinet Prevnar som tagits fram av läkemedelsbolaget Wyeth. Bolaget Glaxo Smith Kline arbetar med att ta fram ett konkurrerande vaccin.

Forskarna har hittills värvat 20 barn som testpersoner. Siktet är inställt på att testa vaccinet på 400 barn, säger Pichicero.

TT