Varning utfärdas för potensmedel

Örtpreparat kan ge hjärtinfarkt

HÄLSA

Läkemedelsverket utfärdar en skarp varning för örtpreparatet Viamax Power Tabs+.

Medlet, som sägs vara potenshöjande, är olagligt och kan orsaka svåra biverkningar för personer med vissa hjärt-kärlsjukdomar.

Viamax Power Tabs+ kan köpas i en mängd olika internetbutiker. Analyser har visat att medlet innehåller en substans som, när det tas upp av kroppen, omvandlas till ämnet vardenafil. Vardenafil ingår bland annat i läkemedlet Levitra, som används för att behandla erektionsproblem.

Det framgår dock inte av innehållsförteckningen på Viamax Power Tabs+. Därför går Läkemedelsverket nu ut med en varning – vardenafil kan nämligen framkalla hjärtinfarkt hos män som har vissa hjärtproblem eller äter läkemedel mot kärlkramp.

”Vet inte vad man får”

– Det finns alltid risker med att köpa läkemedel på internet. Man vet inte vad man får – i det här fallet står det ju inte på förpackningen vad medlet innehåller, säger Kerstin Hjalmarsson, utredare vid Läkemedelsverkets inspektionsenhet.

I och med att Viamax Power Tabs+ innehåller en substans som är klassad som läkemedel är försäljningen dessutom olaglig.

Ingen ersättning

– Det är tyvärr inte helt ovanligt att naturmedel spetsas med läkemedel för att man ska få en effekt. Men skulle någon drabbas av biverkningar av ett preparat man köpt på internet, innebär det att man inte får någon ekonomisk ersättning. Läkemedelsförsäkringen gäller bara för läkemedel utskrivna på recept av svenska läkare och inhandlade på svenska apotek, säger Kerstin Hjalmarsson.

Varnar även för aknemedel

Aknemedlet Roaccutan finns nu att köpa på internetapotek som vänder sig till svenska kunder.

Läkemedelsverket avråder bestämt från köp – läkemedlet kan orsaka fosterskador och har aldrig varit godkänt i Sverige.

Läs mer:

Annica Lundbäck

ARTIKELN HANDLAR OM