Pillret som räddar liv

Värktabletter skyddar mot hjärtinfarkter

Foto: Lina Boström Einarsson
Inga hjärtproblem längre Ingegerd Lundh, 65, började ta Trombyl, en svagare form av Aspirin, efter att ha drabbats av en hjärtinfarkt för elva år sedan. "Sedan jag började ta de här pillren har jag inte haft några problem med hjärtat."
HÄLSA

Lite Aspirin om dagen kan rädda ditt liv.

Vanliga receptfria piller skyddar mot hjärtinfarkt och stroke.

– Har du högt blodtryck, diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom i släkten är Aspirin klart relevant, säger hjärtläkaren Joep Perk.

Trombyl är en av medicinerna som innehåller acetylsalicylsyra.

Flera nya studier visar att värktabletterna kan skydda dig från hjärtinfarkt och stroke, avslöjar amerikanska läkare i HealthDay News.

American Heart Association rekommenderar att alla som är i den absoluta riskzonen för att drabbas av en infarkt ska äta Aspirin.

Nu bekräftar svenska experter vikten av pillren.

– De räddar tusentals liv varje år. Jag ger dem till var och varannan av mina diabetespatienter eftersom de är i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdom, säger Åke Sjöholm, som är överläkare på Södersjukhuset i Stockholm.

Är blodförtunnande

Värktabletter som Aspirin, Magnecyl, Bamyl och Treo innehåller acetylsalicylsyra. Ämnet fungerar blodförtunnande och hindrar blodkropparna från att klumpa ihop sig.

Är du över 40 år och har högt blodtryck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdom i släkten, eller om du haft en hjärtinfarkt, kontakta då din läkare direkt.

– Aspirin kan rädda ditt liv. Men eftersom det är blodförtunnande kan det ge magblödningar och hjärnblödningar om det används fel, så det är viktigt att du kontaktar din doktor först, säger Joep Perk, hjärtläkare vid Oskarshamns sjukhus.

Vanligtvis får man bäst resultat om man inte äter mer än en sjundedels Aspirin eller Magnecyl om dagen. Många läkare ger sina patienter Trombyl, vilket är som en svagare form av Aspirin.

Lever aktivt liv idag

Ingegerd Lundh, 65, har ätit det sedan hon fick en hjärtinfarkt för elva år sedan.

– Det har varit min räddning. Sedan jag började ta de här pillren har jag inte haft några problem med hjärtat. Jag mår bra och kan leva ett aktivt liv, säger Ingegerd.

– Men självklart gäller det att sköta sig också. Jag tänker på vad jag äter och rör på mig så mycket som möjligt.

Varning!

Fyra receptfria piller som skyddar mot hjärtinfarkt och stroke:

Jill Sjölund