Nu blåser vi lusen

Ny hårtork dödar hårlössen

HÄLSA

NEW YORK

Det ser mörkt ut - för hårlössen.

En ny amerikansk uppfinning gör det möjligt att blåsa ihjäl de otäcka inkräktarna.

Foto: KSLTV.COM
Hårfönen ska försöka förstöra lössens reproduktionsförmåga.

Lousebuster, som den nya lusmaskinen kallas, har tagits fram av forskare vid University of Utah i Salt Lake City.

Fungerar som en hårtork

Den fungerar i princip som en vanlig hårtork.

– Men den blåser dubbelt så mycket luft och en behandling pågår i en halvtimme, berättar huvudansvarige Dale Clayton för AP.

Effekten består i att man torkar ihjäl lössen och de hundratals ägg de har ovanan att lägga i hårbottnen på försvarslösa människor.

En studie på 169 barn i Utah har visat att man på det viset eliminerar 80 procent av lössen och hela 98 procent av äggen.

– Vi förstör reproduktionsförmågan, säger Dale Clayton.

Man hoppas att Lousebuster med tiden ska ingå i den gängse utrustningen på amerikanska skolor, då det framför allt är barn som smittas av hårlöss.

– Tanken är att man inte längre ska behöva skicka hem smittade barn. De ska istället kunna gå till en skolsköterska, få behandling och sedan återvända till lektionen, menar Clayton.

En dyr hårtork

En av anledningarna till att forskargruppen i Utah har tagit fram sin lousebuster är att lössen börjat bli resistenta mot de starka schampon som i dag används för behandling.

Schampot är dock aningen billigare. En lousebuster kommer i alla fall i ett inledningsskede att kosta uppemot sju tusen kronor.

Per Bjurman