Ha is i magen – lev längre

Sänkt kroppstemperatur kan förlänga livet

HÄLSA

Det är inte bara mat och dryck som håller längre i kyla.

Ny forskning visar att lägre temperaturer kan förlänga livet på människor också, skriver New Scientist.

Foto: Ablestock.com
Håll dig kall Lägre kroppstemperatur kan ge ett längre liv, tror forskare i USA.

Forskare i La Jolla, USA, har upptäckt att en sänkning av kroppstemperaturen med 0,5°C förlänger livet på möss med omkring 15 procent.

Nu hoppas de att deras forskning på sikt kan leda till att nya mediciner utvecklas, som kan hjälpa människor till ett längre liv.

Hjärnan överhettas

De amerikanska forskarna har enligt New Scientist lyckats avla fram möss med en särskild defekt i hjärncellerna. Defekten gör att delar av hjärnan överhettas – vilket i sin tur får kroppens inbyggda termostat att reagera och sänka kroppstemperaturen för att återställa balansen.

I genomsnitt sänktes mössens kroppstemperatur med 0,6°C. Det räckte för att öka deras livslängd med mellan 12 och 20 procent, uppger New Scientist.

Färre kalorier = kallare kropp

Tidigare har liknande effekter bara kunnat ses hos djur som ätit en strikt kontrollerad lågkalorikost. Ett lågt kaloriintag leder också till sänkt kroppstemperatur och ökad livslängd – men den nya studien talar alltså för att det är själva temperatursänkningen som är avgörande, inte andelen kalorier.

Teorin som förs fram av forskaren Bruno Conti och hans kollegor är att kroppen gör av med mindre bränsle vid lägre temperaturer. Det gör att det produceras färre fria radikaler, som annars angriper cellerna och påskyndar åldrandet.

Test:

Annica Lundbäck