”Jag var livrädd för varje sändning”

Nu har Kristin Kaspersen hittat sitt inre lugn

1 av 4 | Foto: Börje Thuresson
har fått ro Vännerna har också märkt hur Kristin förändrats. Nu har hon fått ro att luta sig tillbaka och lyssna på vad andra har att säga. ”Det är så skönt”, säger hon.
HÄLSA

Kristin Kaspersen är en av våra mest älskade tv-personligheter.

Men inför direktsändningarna var hon livrädd för att avslöjas som en bluff.

– Nu ger jag mig själv lite mer cred.

– När det händer så mycket runt om i världen, tempot är högt och man som yrkesmamma ska hinna med allt, då är det viktigt att hitta ett lugn i sig själv. Som en egen resa, parallellt med ens yrkesval och familjesituation. För mig är det otroligt viktigt att veta vem jag själv är för att kunna vara en bra mamma, fru och kollega.

Håller föredrag

Det var när Kristin Kaspersen började jobba med tv och blev mamma som hon kände att någonting saknades, en egen rytm. I hennes liv kommer barnen i första hand, sedan familjen, sist hon själv. I dag håller hon föredrag om hur hon som småbarnsmamma mitt i karriären lyckats hitta en inre balans. ”Men jag är ingen expert. Det här funkar för mig, inte nödvändigtvis för alla andra”, påpekar hon.

Känd familj

Tv-personligheten Kristin Kaspersen har vuxit upp i en av Sveriges kändaste familjer. Hon berättar att hon alltid varit trygg och stark hemma. Men i skolan och på jobbet har hon kämpat med dålig självkänsla.

– Förr var jag helt förstörd innan jag ens gick ut i sändning. Jag tänkte: ”Ska jag lura alla tittare därhemma? Jag kan inte, jag kan inte!” Samtidigt blev jag jättenöjd när jag fick bra feedback och tänkte: ”Nu lurade jag dem allihopa! Mmmm.”

All denna ångest trots att Kristin som yngsta person någonsin fick ta emot Hylandpriset för Sveriges mest populära tv-personlighet 1993.

– I dag är jag fantastiskt mycket tryggare. Jag ger mig själv cred för att jag kan mitt jobb, det har ju faktiskt funkat i 15 år! Men jag kämpar fortfarande lika mycket för att utvecklas.

Vill njuta av vardagen

För Kristin handlar det inre lugnet lika mycket om att vårda sitt yttre, känna sig fin, som att hitta en mental balans. Hon tränar ofta, äter hälsosamt och försöker aktivt förändra beteenden och tankar. Allt för att göra livet lättare och kunna njuta av dagen. Att gå på föreläsningar och läsa artiklar har varit en väg, liksom yogan: ”Yogan gör en otrolig skillnad när jag är ute på jobb, nu kan jag stanna upp och leva här och nu.”

Ibland träffar hon en mental coach som hjälper henne se vem hon är och hantera vardagens alla situationer.

– Vi lär oss väldigt mycket i skolan, matte, språk, idrott. Men inte hur man tar hand om jaget. Att få hjälp med sin utveckling tror jag är jättebra, för alla. Att jag var yngsta barnet hos mamma och kallades Grin-Stina för att jag grinade till mig allt är en del av vem jag är.

Något Kristin jobbar mycket med är att inte låta sig påverkas negativt av andra:

– Som när du ska in och handla mat och kassörskan är på ett jävla humör, så märker man att man själv känner sig småsur när man går därifrån. Plötsligt har man tagit med den där kassörskan hem! Det gäller att släppa sånt man inte kan påverka själv.

Låter roller vila

Att sortera bland livets alla roller har också hjälp henne. I Kristins repertoar återfinns mamma, dotter, syster, fru, kompis, kollega ...

– Visst, jag är mamma, men inte när jag kör bil. Då kan jag släppa den rollen och låta den vila. Förut var jag allt hela tiden. När jag kom på det släppte så himla mycket stress.

– Min man brukar säga att allt det här är sunt förnuft – och det är det. Men vi behöver påminna oss själva om det hela tiden.

Kristin Kaspersens bästa må bra-tips:

Så får Kristin inre balans

Foto: Börje Thuresson

Våga ge dig själv beröm!

Bjuder på nybakat

Kristin Kaspersen med maken Hans Fahlén.

Läs fler intervjuer:

Ulrika Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM