Dåligt headset kan orsaka tinnitus

100 000 svenskar riskerar att drabbas

HÄLSA

Jobbar du på callcenter?

Då löper du betydligt större risk än andra att drabbas av tinnitus.

Orsaken: Dåliga headset.

Foto: Illustration: Anders Thoresson

I dag arbetar cirka 100 000 personer på svenska callcenters och använder headset varje dag.

Samtidigt visar flera nya brittiska studier att dåliga hörlurar och headsets kan orsaka aukustisk chock eller tinnitus, rapporterar Vetenskapsradion i P1.

Här i Sverige känner man till riskerna med undermåliga hörlurar som kan orsaka skarpa ljud. Däremot är det oklart hur dålig kvaliteten är på hörlurarna som används på svenska callcenters.

– Förmodligen kommer man inom sjukvården inte se effekterna av dåliga hörlurar förrän mycket längre fram, säger Jan Peter Strömgren som är förbundsordförande på Hörselskadades riksförbund till aftonbladet.se.

Kravmärker lurar

Nu arbetar företaget TCO Development med att ta fram en kravspecifikation och en märkning av hörlurarna. Där ska det tydligt framgår hur bra de är på att dämpa plötsliga ljud, enligt Vetenskapsradion.

Enligt Jan Peter Strömgren kan själva utformningen av lurarna orsaka hörselskador.

– Man har ju börjat studera sådana proppar som man sätter in i örat. Trycker man in ljud i hörselgången så blir förstärkningen mycket större än vad som är tänkt och mycket högre ljudnivåer kan skickas in.

Enligt Strömgren är det viktigt att folk blir uppmärksammade på riskerna med dåliga hörlurar och headsets.

– Man ska vara skonsam mot sina öron och inte utsätta dem för konstanta ljud. Även öron kan bli trötta. De skador man får i samband med arbete i miljöer med mer normala ljudnivåer är inte forskat på tilräckligt, säger han.

Läs också:

Susanna Vidlund